Staţiunea Saturn va primi o finanţare europeană în valoare de 20 de milioane de euro, bani cu care se vor reface trotuarele, se va instala mobilier urban şi se vor face piste de biciclişti. Sursa.

În teorie asta ar trebui să fie o veste bună. “Iată, se face ceva şi pentru staţiunile din sudul litoralului!”

În practică, e fix ca în expresia aia românească: “frecţie la picior de lemn”. Sigur, trotuare, mobilier urban, dar ce se întâmplă cu problemele reale pe care le au acele staţiuni?

Uitaţi-vă la poza de mai jos. Credeţi că un trotuar nou salvează situaţia? Poza e de acum 2 ani, cred că din Neptun, dar situaţia e la fel de nasoală peste tot.

Un trotuar nou nu va aduce turişti, pentru că un trotuar nou nu face ca spaţiul de dincolo de gardul ăla ponosit să nu mai fie abandonat.

Un trotuar nou nu va aduce investitori care să bage bani în restaurante, în activităţi de petrecerea timpului liber, la fel cum un trotuar nou nu-i va face pe turişti să treacă peste hotelurile părăsite. Şi sunt multe hoteluri abandonate pe litoralul de la sud de Constanţa.

Acolo probabil că ar trebui miliarde de euro pentru a se salva ceva, dar cine să bage atâţia bani? În timpul ăsta, românii preferă să meargă în Grecia, mii de kilometri, pentru a evita litoralul românesc.

Mă rog, şi eu sunt unul dintre ei. Deşi am crescut cu vacanţe an de an pe litoralul românesc, de ceva timp nu mai dau pe-acolo pentru că serviciile sunt prea proaste, Mamaia şi Vama Veche sunt mult prea scumpe pentru ceea ce oferă, iar staţiunile cu nume de planete sunt într-o stare deplorabilă.

Găsiţi aici tot articolul de acum 2 ani, dacă vreţi să vă deprimaţi. În mare parte lucrurile sunt la fel şi acum.

Mă rog, e bun şi un trotuar la urma urmei. Decât nimic…