Stăm la o masă şi ne dăm de ceasul morţii cum să scăpăm România de corupţi. Cum să schimbăm lucrurile în bine, să avem o justiţie dreaptă şi să nu ne mai conducă penalii.
Suntem cei din „bulă”, oamenii cu #rezist, cei care ies la proteste sau care se poziţionează împotriva unui guvern incompetent şi hoţ.
La un moment dat, cineva de la masă se ridică şi zice că va vota cu PSD la următoarele alegeri, pentru că au promis că măresc pensiile. Rămânem blocaţi, dar încercăm să-l înţelegem pe pensionarul care ia această decizie, deşi era unul dintre cei mai vocali susţinători ai mişcării. Apoi se ridică altcineva de la masă şi spune că businessul lui are nevoie de câteva contracte cu statul, pentru că altfel nu are cum să evolueze. Dar că e alături de noi în continuare şi că speră să scăpăm de ăştia.
Rând pe rând, tot felul de oameni din „bula noastră” găsesc tot felul de justificări pentru micile mojicii.
„Corporaţiile vor să facă economie de bani, dacă nu-ţi duci tava, îi vei forţa să angajeze oameni care să debaraseze mesele.”
„E foarte important să existe presă de calitate, dar nu e corect să puneţi paywall fix pe articolul ăsta pe care aş vrea să-l citesc şi eu.”
„Nu se mai respectă nicio regulă în ţara asta, dar de ce mă amendaţi, domnule poliţist, ce mare lucru e că am trecut pe mijlocul străzii?”
Asta e România în care trăim. Ţara în care există o bulă destul de mare de oameni care îşi doresc schimbarea, o schimbare care nu vine. Şi nu vrem să pricepem de ce. Ce facem greşit?
***
Treizecizero.ro a introdus recent o secţiune plătită. Demersul a fost primit cu aplauze de comunitate, cu likeuri şi share-uri. Veselia a ţinut până la primul articol publicat sub paywall, o cronică a meciului de FedCup dintre România şi Cehia.
Echipa Treizecizero.ro s-a deplasat la Ostrava şi a transmis de la faţa locului, de la conferinţele de presă, de la antrenamente, tot ce se poate. Au scris 13 articole despre acest eveniment şi au ales să pună sub paywall unul singur, pe ultimul.
Moment în care unii oameni au ales să se ridice de la masă cu nişte motive incredibile.
🙁 guys, eu nu reprezint majoritatea si nici macar vreo autoritate. Apreciez foarte foarte mult efortul vostru de a face jurnalism sportiv de calitate si pot spune linistit ca am devenit un fan al tenisului si datorita voua. Insa nu, nu e ok sa puneti victoria echipei nationale in sectiunea platita. Acolo au loc chestiile suplimentare, insights, reportaje, behind the scenes etc. Victoria fetelor putea fi pe pagina free. Inteleg necesitatea abonamentului, stiu ca e greu sa nu depinzi de trusturi. Insa daca aveti sectiune free si sectiune platita, stirile vor fi intotdeauna la free. Asa stiu si inteleg eu, iertati-ma daca inteleg gresit. Still your fan…
Sublinierile îmi aparţin. Unii oameni pur şi simplu nu fac legătura între „apreciez foarte foarte mult” şi „trebuie să dau bani”. Pentru ei, chestiile pe care le apreciază foarte-foarte mult ar trebui să fie gratuite, pentru totdeauna. Omul a citit 7 ani articole fără să dea un cent, iar acum consideră că nu e normal să dea 150 de lei pe an pentru ceva ce apreciază „foarte foarte mult”.
Cel mai probabil n-ar fi comentat nimic dacă găsea conţinutul pe torrente. Pur şi simplu intra şi descărca de acolo, fără să-i treacă prin cap să dea bani.
Deci nu numai că omul nu face distincţia între o ştire şi o analiză sau o cronică de meci, însă ştie şi ce articole ar trebui să fie plătite şi ce articole ar trebui să fie free. Practic, le-a făcut strategia, pe genunchi, într-un comentariu pe Facebook.
În mod normal ai putea spune că omul e un tembel care votează cu PSD şi aşteaptă pomeni de peste tot. Dar nu, este un tip cu un business, care îşi pune poze cu ribbon „Fără penali” şi cu alte chestii anti-PSD. E din „bulă”, ai zice că e de-al „nostru”, din ăia buni care vor schimbarea.
Din păcate, ca el sunt mulţi, ăştia care vor schimbarea doar la nivel declarativ. Care nu vor să accepte toate lucrurile cu care vine schimbarea, mai ales dacă îi implică pe ei.
Să se schimbe partidul de la putere, dar să nu fie nevoie să mă duc şi eu la vot.
Să fie curat prin oraş, dar ce contează dacă am aruncat un chiştoc pe jos? Toată lumea aruncă!
Să se respecte legile, dar hai să nu mai mergem până la semafor, că avem timp să traversăm pe aici.
Să existe jurnalism de calitate, că nu vrem să citim fake news şi ştiri scrise cu picioarele, dar să plătească altcineva pentru munca acelor oameni. Cine? Nu ştim! Ăia care au bani. Brandurile! Oricine dar nu noi.
A scris şi Vali de 100 de ori pe tema asta, în toate formele posibile, dar cred că va trebui să o repetăm până când înţeleg măcar oamenii pe care i-am putea considera decenţi. Schimbarea e un proces la care trebuie să contribuim şi noi. Cu bani, cu implicare, cu respectarea regulilor.
7 comentarii. Leave new
Amin.
Cum am mai zis , romanii vor schimbare dar sa se schimbe altii, nu ei. Nimeni nu intelege ca schimbarea incepe cu pasi marunti, incepe cu noi.
Nu e ca si cum zici , gata de maine tin regim, slabesc si o sa am greutatea visata pe loc fara efort…
E mai greu cu fractura logica la romani 😦
Dude, fii cinstit, nu exista pensionari in „bula” voastra! Sunteti doar voi, cei care nu sunteti interesati de omul rand, iar omul de rand, odata la 5 ani, va arata ca exista. Sunteti cei care urlati de fiecare data cand se mareste salariul minim si apoi va mirati ca cei cu salariu minim voteaza cu PSD. Sau tipati ca se face transportul RATB gratis, si ramaneti cu gura cascata ca iar castiga Firea la primaria Capitalei. Iar exemplele pot continua. Bine, situatia nu-i specifica Romaniei, la fel s-a intamplat si in SUA, unde Trump a castigat pe prostia celor ce se credeau isteti.
Nu-i adevărat 🙂 Sunt şi o grămadă de pensionari care nu suportă PSD-ul. Nu sunt o majoritate, e clar, dar există.
nimeni nu vrea sa faca nimic pentru ca toti au cate ceva de pierdut!
tara in care toata lumea “”se descurca””
stoian eugen are dreptate. In plus, omul nu se va civiliza singur, de la niste postari pe Facebook si articole pe bloguri. Omul trebuie civilizat cu forta. Spre exemplu, in Austria iei 1 an de puscarie cu executare daca ai furat o ciocolata din supermarket. E o pedeapsa disproportionata, dar tocmai asta o face foarte eficienta. Daca ar fi amenzi disproportionat de mari si la noi, ar baga frica in oameni.
Obisnuiesc sa circul cu transportul in comun de suprafata fara sa platesc. Amenda era 50 de lei, acum e 500 de lei, dar nici asta nu e de speriat. Daca o cresc la 5.000 de lei si controlorii sunt oameni spalati, corecti si care verifica toti calatorii, fara discriminare, se va reduce drastic numarul calatorilor fara bilet.
toata lumea vrea. pana trebuie sa dea bani.
Judecând la rece, într-o țară în care oamenii sunt săraci, soluția la aproape orice e ca oamenii să plătească? Și ne întrebăm de ce nu merge. Citeam pe undeva că haine de la Zara sunt un fel de lux, adică așa, haine mai de duminică. Aici suntem, în stadiul unde o cămasă de 180 de lei nu e pentru oricine, dar ar trebui să plătim pentru tot ce e pe internet, gen muzică, filme, știri, poze, articole, ziare, reviste etc. și ar fi totul în regulă. Serios, nu dă nimănui cu virgulă?
@hoinaru: Spune-mi, te rog, care sunt „oamenii pe care i-am putea considera decenţi”.