Emiliano Sala a fost un jucător de fotbal care a murit recent într-un accident aviatic deasupra Canalului Mânecii. Tocmai se transferase în Premier League, la Cardiff City, de la echipa franceză Nantes. Un articol despre povestea asta tragică pe Tackle.ro.

Sâmbătă, Cardiff City a jucat împotriva celor de la Southampton într-un meci de campionat. Doi dintre suporterii lui Southampton au fost arestaţi după ce au făcut gesturi care imitau un avion pentru a-i provoca pe suporterii lui Cardiff. Ulterior au fost interzişi 3 ani de pe stadioanele din Marea Britanie.

Imaginaţi-vă cum ar fi fost tratată problema în România. Mă rog, n-ar fi fost tratată în niciun fel, că nu ar fi considerat nimeni că e o problemă. Să nu uităm că trăim în ţara în care ani la rând unul dintre cântecele preferate ale unor galerii de fotbal era legat de moartea tragică a jucătorului dinamovist Cătălin Hâldan. Mă rog, nu că galeria dinamovistă ar fi mult mai brează, ăia sărbătoresc an de an ziua în care au dat foc peluzei de pe stadionul Ghencea.

Eh, în Anglia nu se întâmplă aşa ceva. Am fost la un Liverpool – Arsenal şi am stat foarte aproape de peluza la care erau fanii veniţi de la Londra. La un moment dat, cam după pauză şi probabil vreo 3 beri, un băiat a început să strige către galeria oaspeţilor chestii gen „wankers”, să le facă semne obscene etc. S-a ridicat o dată, moment în care un steward l-a atenţionat să stea jos şi să-şi vadă de meci.

Omul a continuat, a intrat într-o dispută verbală cu nişte tipi care erau în peluză, la vreo 30 de metri de el, stewardul a rămas pe loc, dar a dat pe staţie, apoi tipul a fost ridicat de alţi doi oameni de ordine şi scos din stadion. Nici măcar n-a protestat.

În cazul ăla să zicem că acel fan a înjurat şi a făcut gesturi obscene, însă în cazul din weekend respectivii fani s-ar fi putut apăra spunând că n-au făcut nimic rău. Însă contextul e cel care contează aici, iar în situaţia dată, vorbim clar de o provocare şi de un gest absolut deplasat. N-avem cum să trăim într-o societate în care să conteze decenţa dacă nu pedepsim gesturile de genul ăsta.

3 comentarii. Leave new

 • Pai englezii aveau cei mai de temut huligani, dar cum credeti ca s-a civilizat lumea respectiva de acum sunt scaunele spectatorilor pana la 1 metru de jucatori si nu da nimeni cu nicio bricheta in teren?
  S-au civilizat pt ca in Anglia sunt institutii puternice care aplica legea. Dupa amenzi usturatoare, ani grei de puscarie si interzicerea pe viata pe stadioane s-au calmat si huliganii. Acum ti-e mai mare dragul sa admiri spectacolul din tribune in PL.

  Daca s-ar aplica legea si la noi, ar fi o placere sa mergi la meci. Daca…

  Răspunde
 • Exercițiu de imaginație: dacă ar fi fost Iliescu sau Năstase sau Băsescu sau Tăriceanu sau Boc sau Ponta sau Grindeanu sau Tudose sau Dragnea să facă exact-exact, linie cu linie, aceleași măsuri de pedepsire privind huliganismul sporturilor, să se gândească cei care ar vrea să-mi răspundă: ziarelele & televiziunile și ONG-urile și cine mai vrei tu ca actoraș amator în căutare de atenție, să zbiere și să se vaite că ”Aoleu, aoleu, vine dictaturaaaa, săriți, muicăăăă!” ?

  Poate careva să răspundă onest? Nu cred, așa că închei discuția înainte să continue.

  Răspunde
 • Pai nu a facut niciunul asa, linie cu linie, asa ca nu stim cum ar fi reactionat presa. Plus, presa nu este putere judecatoreasca asa ca despre ce vorbim?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu