in Casual stuff

UPDATE: Au oprit campania şi şi-au cerut scuze.

Vă asigur că n-ați mai auzit o chestie la fel de stupidă pe ziua de azi.

Europa Liberă a redeschis recent redacția din România. Echipa respectivă s-a gândit că e o idee bună să facă o campanie de conștientizare legată de fake news.

O inițiativă foarte corectă, trăim în era în care îți faci loc cu greu printre atâtea știri false.

Cum s-au gândit ei să implementeze asta? Publicând știri false care la final au un mesaj de conștientizare.

Da, chestia asta sună ciudat. Dar stați liniștiți, e doar clickbait.

Ne scuzi că întrerupem programul obișnuit.

Probabil titlul ți-a atras atenția și te-a făcut să dai click, nu?

Dar deja ai realizat că e vorba de o glumă.

Însă câți români ar distribui astfel de știri, sau le-ar comenta, fără să le citească măcar?

De ce doar pe 1 aprilie verificăm de două ori orice lucru auzim sau citim?

La urma urmei, cu toții știm că trebui să verificăm știrile înainte de a le comenta sau de a le da mai departe.

Ce spui, vrei să te implici într-o campanie care să ajute românii românii în acest sens?

Această postare face parte din campania #RoșiaToday, o inițiativă a Europei Libere de promovare a jurnalismului independent.

Te invităm să te alături și tu acestei campanii.

Cum o poți face?

Campania presupune crearea a 1 sau 2 postări pe Social Media sau pe website-ul propriu cu un anunț surprinzător ce pare a fi adevărat la o primă vedere, dar apoi se dovedește că este o glumă (similar cu cele de 1 aprilie).

Scopul este să surprindem oamenii, să îi facem uimiți de „anunț”, doar pentru ca la final, sau într-o postare ulterioară, să explicăm faptul că a fost o glumă și să îi încurajăm să rămână și pe viitor la fel de alerți.

De asemenea, asigură-te că folosești hashtagul #RoșiaToday pentru a evidenția că postarea ta face parte din campanie și pentru a putea fi găsită.

Ați prins-o? Deci e Roșia Today, ca Russia Today, doar că ironic. Ha-ha!

Știm că mulți oameni (nu doar români, că nu suntem noi un popor de oameni tâmpiți, singurii care nu disting răul de bine) citesc doar titlul, așa că e o idee bună să le dăm titluri false.

„Ți-am dat niște clickbait ca să te încurajăm să faci și tu fake news pentru a arăta cât de gravă e problema cu fake newsul.”

STAI, CE?

Băi, nene, voi v-ați tâmpit de tot?

Asta face Europa Liberă acum? Nu e suficient că avem mult fake news creat cu rea intenție? Mai producem și noi știri false la modul ironic?

Și pe un subiect atât de sensibil, într-un moment în care națiunea asta abia s-a trezit? Cum naiba să zici că USR fuzionează cu partidul lui Ponta?

Câți oameni au citit doar titlul (sunt 800 de likeuri la postare momentan) și au concis că toate partidele sunt la fel și că politica e o mizerie care nu merită efortul de a merge la vot?

În locul USR aș refuza orice contact cu Europa Liberă începând cu acest moment, imediat după ce aș cere ștergerea sau modificarea articolului respectiv.

Dacă un singur om a fost convins de știrea asta că toate partidele sunt la fel, Europa Liberă merită să dispară din România pentru că e clar că nu mai are nicio legătură cu ceea ce ascultau părinții noștri.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu