Prima oară când am gustat bere fără alcool cred că mi s-a părut cea mai proastă băutură din istorie. Probabil că au trecut vreo 10-15 ani de atunci, ţin minte că era o marcă străină, dar nu mai ştiu exact cum se numea. Era ca şi cum ai fi băut apă amestecată cu cereale.

Au trecut anii, au mai apărut beri fără alcool, gustul a continuat să nu fie strălucit. Asta până în ultima vreme, când văd că se mai mişcă lucrurile şi tehnologia începe să se mai dezvolte. Piaţa de bere fără alcool e pe la 9% la nivel mondial, în timp ce în România a ajuns pe la 5% din totalul de bere consumată. E mult, e puţin? Aş zice că e normal pentru educaţia pe care o au românii, adică acel clasic “merge să conduci şi dacă ai băut o bere”. Ceea ce, evident, că este greşit.

Dar pe măsură ce creşte consumul de bere fără alcool, probabil că se vor investi sume tot mai mari în cercetare pentru a scoate alcoolul din bere fără să pierzi şi gustul. Identic sigur că n-o să fie niciodată, însă poate fi un gust foarte bun, aşa cum am descoperit recent la lansarea Carlsberg 0,0%.

Berea e deja în magazinele din toată ţara şi presupun că a ajuns şi prin baruri, acolo unde e mai important să fie distribuită. Vă recomand s-o încercaţi cu prima ocazie când vă veţi nimeri prin oraş cu maşina. Eu ţin minte că până acum preferam să beau apă plată sau suc, însă uşor-uşor iată că apar alternative mai bune.