Iulian Stanciu a zis un lucru interesant într-un live de la ZF zilele trecute. Deşi se aşteptau ca lumea să fie mai puţin productivă de acasă, au avut parte de surprize mari.

Noi ne-am temut că va fi dezastru, însă productivitatea oamenilor a crescut. Cred că asta va fi norma şi asta va rămâne în un procent foarte mare. Eu mă gândesc de ce să mai chinuim oamenii să stea două ore dus şi două întors în trafic. Dintre cei 2.500 de angajaţi, nu se vor întoarce toţi la birou după această criză.

Teoretic sună foarte mişto. Inclusiv pentru companie ar fi un lucru bun, că n-ar mai avea nevoie de atâtea birouri. Ai spaţiu pentru 1000 de birouri, 500 sunt puncte fixe, restul de 500 sunt folosite de cei 2000 de angajaţi care lucrează preponderent de acasă.

Tai din costuri, oamenii câştigă timp, productivitatea e bună, mai puţină poluare, metrouri mai goale, fericire pe linie.

Numai că scenariul ăsta e valabil în actualele circumstanţe. Când oamenii n-au voie să iasă nici măcar până la colţ de bloc. Când nu pot merge la restaurant, teatru, film şi nici în vizită la părinţi.

Practic, în momentul ăsta ai două variante: ori stai pe Netflix (şi aici puteţi înlocui cu orice activitate de divertisment), ori munceşti.

Pe lângă asta, sunt o grămadă de oameni care se vor ruga de angajatori să-i primească înapoi la birou. Ăia care locuiesc cu copii, cu socri, cu căţel, cu purcel. Unii şi-au dat seama că au nişte copii sau nişte parteneri naşpa, aşa cum zicea Vali prin mai multe articole. Pentru alţii e pur şi simplu greu să jongleze între joacă cu ăla micul, distrat pisica, discutat cu partenerul, gătit şi multe alte chestii pe care trebuie să le fac în decursul unei zile.

Mi-ar plăcea ca Iulian Stanciu să aibă dreptate şi să meargă treaba asta cu work from home în masă şi după ce trec restricţiile. Dar ce faci când e soare, sunt 28 de grade şi te invită un prieten până la mare miercurea? Ştiu, eşti un om matur şi responsabil, ai taskuri, dar cine o să ştie? Hai că oricum nu e nimic urgent, se poate şi mâine. Sau poimâine. Sau săptămâna viitoare.

Nu în ultimul rând, oamenii sunt acum productivi pentru că sunt puţin panicaţi (ăia care gândesc cât de cât). “Oare sunt suficient de util firmei?”; “Dacă încep concedierile, cum fac să nu fiu pe lista aia?”; “Dacă nu termin proiectul ăsta şi firma nu încasează repede, oare îmi vor putea plăti salariul?”.