Am fost printre oamenii entuziasmaţi moderat de Revolut* şi restul fintechurilor intrate pe piaţa de la noi. Nu mi-am pus toţi banii acolo, dar am rulat câteva mii de lei de-a lungul anilor, în general prin concedii. 

Am urmărit cu fascinaţie cum unii oameni au făcut trecerea totală către servicii de acest tip, de parcă fintechurile erau Dumnezeu pe pământ.

Iar acum, după ce s-au mai cernut lucrurile odată cu pandemia, gradul de utilizare a scăzut drastic. Mai puţine călătorii, mult mai puţine plăţi cu cardurile astea. Am mai auzit povești de prin industrie şi e jale. 

Au încercat fintechurile să construiască pe ofertă, să aducă beneficii în plus, dar nu prea le-a ieşit. Tot pentru cumpărături de pe siteuri mai dubioase şi schimb valutar avantajos foloseau cei mai mulţi oameni.

Iar acum au dispărut şi avantajele astea. În vacanţa din Grecia am încercat să plătesc cu Revolut din obişnuinţă, doar că nu am reuşit să fac top-up pe loc. Probleme cu aplicaţia ING care pur şi simplu nu voia să mă lase să mă conectez pe datele mobile din roaming. Dacă intram pe Wifi era totul ok, pe roaming nicio şansă. Nu făcusem top-up înainte, aveam prea puțin pe Revolut, aşa că am plătit cu cardul ING.

Şi am primit imediat după un mail legat de cursul la care am schimbat.

Pentru că mă plictiseam, am făcut şi o comparaţie între cele 2 cursuri şi aş fi economisit vreo 2-3 lei la 50 de euro. Ceea ce într-o vacanţă de o săptămână nu mi se pare o avere, că nu plăteşti non-stop cu cardul. Dacă înainte economiseam vreo 60 de lei per city break folosind Revolut, acum nu cred că aş depăşi 20 de lei. Ceea ce deja mi se pare mult mai acceptabil.

Carduri virtuale au băgat mai multe bănci ”convenționale” de la noi, așa că ce ne rămâne să facem cu cardurile fintechurilor? O să-l păstrez ca să-l mai bag prin automate de plată dubioase, cum am făcut la Paris când voiam să iau niște cartele de metrou acum câțiva ani. În rest, mult succes cu utilizatorii hardcore!

*Am fost o dată sau de 2 ori la evenimentele Revolut, n-am avut campanii sau alte beneficii de la ei, cred că singurul avantaj a fost că am primit cardul la un eveniment.

46 de comentarii. Leave new

  • Revolut si-a pierdut utilitatea pentru ca tu nu ai putut sa te conectezi la homebank in roaming? Sau ca ai fi economisit doar 2-3lei la o plata?
    De la inceput revolut a fost o unealta sa economisesti la cursul valutar. Si cat timp va fi mai ieftin la ei decat la alta banca, voi folosi Revolut.
    E simplu. inainte de a pleca in calatorie, faci top-up si convertesti 500e. Eventual cardul ing de backup. De la ing am avut surprize in trecut sa ma ciupeasca la curs, de la ei nu.

    Răspunde
  • Este folositor dacă tranzactionezi criptomonede, pt cumpărături dacă nu vrei să ai de-a face cu băncile și pt schimb valutar avantajos

    Răspunde
  • Dacă te plimbi prin zone non-Euro o să ai o surpriză.

    Răspunde
  • Din punctul meu de vedere, in Romania Revolut a impins de la spate bancile conventionale un pic mai tare decat s-ar fi dus ele organic, fara cineva ca Revolut. Sunt multe lucruri la care nu se gandise nimeni inainte de Revolut, dar pe care bancile clasice acum le au si ele: carduri virtuale, vaults, curs valutar avantajos, cash back. Lucrez intr-o banca si pot sa zic ca noi toti ne-am uitat la Revolut ca la „the new kid on the block”, am vazut ce face bine, am vazut ce face mai putin bine, ne-am inspirat din lucrurile pe care oamenii (inclusiv noi) le apreciau la Revolut. Iar acum bancile conventionale (sau ma rog, cea pe care o cunosc eu) au ajuns sa aiba pretty much cam aceleasi beneficii ca Revolut, insa cu un plus de incredere fata de Revolut, in sensul ca oamenii tind sa aiba mai multa incredere intr-o banca locala, pe care o vad prezenta si fizic, decat intr-una 100% online.

    Deci da, sunt de acord cu tine. Revolut ne-a invatat multe, dar din pacate acum nu prea mai are nimic in plus fata de cea mai digitala banca din Romania 😀 . Desigur ca exista si situatii cand e preferat, cum zicea cineva mai sus cu criptomonedele, dar asta e o nisa, comentariul meu de mai sus se refera la marea majoritatea utilizatorilor si tranzactiilor, nu la nise.

    Răspunde
    • ce curs are ing si ce curs are Revolut? Sucursalele ing nu sunt BANCI ci intermediar financiari pt ing. Cea mai digitala banca exista doar sa te prinda la comisioane. Pare articol sponzorizat de intermediarii financiari

    • Da, s-a terminat cu hegemonia bancilor! Fie si numai pentru asta, ceati noi platforme digitale bancare! Bancile tradiționale vor avea 2 sanse: ori se adapteaza ori dispar! Oricum, imperiile bancare domina lumea de ceva timp si eu cred ca le ajunge cat au castigat! Sa vedem acum oligarhiile financiare ce au de spus..Pana atunci, le plang de mila celor executati silit de banci, fara mila!

  • Revoulut a aratat bancilor din România viitorul inspre care acestea ar trebui sa se îndrepte. Cat despre articolul despre Revolut vad o umbra de răutate din partea celui care a scris acest articol. Sigur nu mai ai fonduri pe care sa le rulezi ch Revolut

    Răspunde
  • Mai e avantajul transferului instant intre prieteni. Daca nu ai cont la aceasi banca banii pot sa intre a doua zi sau chiar si mai mult daca e weekend.

    Răspunde
    • Exista serviciul Alias Pay, oferit momentan doar de BT, ING si CEC Bank, prin care bancile aderate ofera transferuri instant prin nr. de telefon clientilor altor banci aderate. Sigur e work in progress si la alte banci in afara de cele 3.

      Era cazul sa apara ceva de genul acesta, mi s-a parut intotdeauna stupid sa trebuiasca sa astepti 1-2 zile lucratoare/peste weekend pana sa intre banii de la o banca la alta. Si Revolut chiar a revolut-ionat chestia asta 😀

  • Comparativ cu celelalte bănci la Revolut tranzacțiile leu-euro si invers încă sunt mai avantajoase… si 1 leu dacă economisesc, este Ok. Iar la plățile in alte monede decât euro se vede o diferența mare… bancile fac schimburile din moneda respectiva la euro si de la euro in lei… deci, dacă esti in UK si faci o plata cu orice card de banca emis in România vei vedea ca GBP e schimbat in EUR si pe urma in RON

    Răspunde
  • De ce și-a pierdut utilitatea ? Ca zici tu ?

    Răspunde
  • O sa vedeți când Revolut va blochează cardul ,fără nici o explicație sau o avertizare prealabila și vi-l deblochează după 6 luni chiar dacă trimiteți tot ce cere inclusiv analiza la urina 😃
    Asa am pățit eu și după ce am povestit cu alți am aflat ca sunt foarte, foarte mulți în situația asta.

    Răspunde
    • Sincer nu-mi explic de ce ar pierde cineva timp sa ne explice in scris de ce nu-i mai place lui de Revolut. De plictiseala? I-a platit cineva articolul “la comanda”? E ca si cum v-as scrie eu un articol in care va explic de ce nu mai port cizme maro. Revolut e inca bun, mult mai bun ca altele si fara a fi sluga ANAF ca alte banci.

  • Folosesc Revolut din 2016,când l-am deschis în UK.cred ca in perioada aceea erau maxim 100 de persoane în România,care știau exact ce înseamnă acest fintech.am salvat mulți bani la transferurile făcute spre conturi din UK,Romania și Germania.niciodata nu as fi putut avea acest important beneficiu din partea băncilor românești.deci bravo,Revolut!!!!!

    Răspunde
  • Vine DEGETHAL….. REVOLUT= jucărie
    https://degethal.com/

    Răspunde
  • Xulescu Ygrecel
    septembrie 24, 2021 8:28 pm

    Big oof, ANAF nu are acces la contul tau Revolut, doar la contul lor central, al bancii, in schimb, ANAF are acces la orice tranzactie a contului tau ING or whatever shit bank folosesti. Pentru cei care vor sa iasa din cursa de soareci de 2000 lei pe luna leafa si au vazut un raspuns la aceasta problema in blockchain (cryptomonede), revolut e ideal sa nu iti mai ia anaf-ul banii. Pentru restul, spor la sapa, ramaneti pe ING si faceti ***** la Central Bank in timp ce se **** pe voi cu dobanzi mari si servicii cand au chef.

    Răspunde
  • Cine te-a plătit ?

    Răspunde
  • Pentru mine inca e foarte util. Cursul la banci e bun doar in timpul programului de lucru din România. Fa o plata in weekend si mai vorbim. Ai minim 0.5:% comision suplimentar pentru riscul valutar. Fac minim 90-95% plati cu cardul in afara tarii. Se cunoaste bine daca prinzi 2-3 weekend-uri

    Răspunde
  • Revolut e cea mai buna banca o folosesc de 3 ani am plătit peste tot i Europa ,impecabil fără probleme

    Răspunde
  • Pt mine Revolut a devenit main, îmi primesc salariul pe Revolut, ai o grămadă de tooluri utile, cum ar fii pusculite, crypto iti comanzi card prin posta, e vreun site dubios unde nu vrei sa ai cardul băgat sau te înscrii la un abonament doar pt că vrei sa accesezi ceva odată bagi un card virtual doar pt asta.
    Este banca in mod oficial
    Nu înțeleg cum de concluzia este că și.a pierdut utilitatea când de fapt devine din ce in ce mai util. Utilitatea unei bănci este data de 2-3 lei economisiți odată la un concediu?
    Poate la început asta a fost utilitatea, dar și.au făcut o grămadă de updateuri, servicii noi etc, cred că și Hoinaru are nevoie de un update

    Răspunde
  • Simplu si la obiect… Bancile astea care ziceti voi, din țara asta în care hoția e prima idee…. O face PE BANI, orice face… DOAR PE BANI… REVOLUT O FACE aproape GRATIS… Am încheiat 👍

    Răspunde
  • La ora care acest comentariu, sunt în Tarragona, Spania, pe terasă, este a opta plată pe ziua de azi efectuată cu telefonul prin Google pay cu cardul Revolut. Cam atât.

    Răspunde
  • Folosesc in 90% din cazuri Curve

    Răspunde
    • A aparut degethal. Aplicatia va fi mult mai buna ca Revolut. E in etapa de pre sale de la 1 octombrie. Va fi un fel de binance+revolut.

  • Salut!!! De ce hackerii sustrag banii din băncile din România și mare lor parte au cont la Revolut??? Nu cumva sunt vulnerabili cât unii cât alții??

    Răspunde
  • Revolut este excepțional!
    Merită să ai card Revolut Metal din n motive pozitive. Curs valutar super ok. Platforma de investit în Criptomonede și la Bursă. Nu înțeleg unii oamenii cât de naivi și inconștienți sunt când fac niste afirmații aiurea fără a știi să știi despre ce vorbești! De heiteri naivi este plin pământul!

    Răspunde
  • 😜Ați uitat sa menționați asigurările medicale și alte facilitați . Revolut este foarte convenabil pentru cei ce-l folosesc des in străinătate aceste servicii , rulând sume mari , convertii , bursa , exchange . Nu numai ca este un card pe care îl poți folosi să-ți cumperi o înghețată în Grecia . Este o banca , care te ajuta sa faci bani cu bani 😜…… Revolut este excelent ! Bancile Românești sunt niște hoți , viermi , căpușe făcând miliarde nemeritate de pe spatele clientului .

    Răspunde
  • Alexandru, de când nu ai mai avut atâtea comentarii?
    Vrei și mai mulți,,specialisti,,? Încearcă un articol despre vaccin.
    Pentru mine socoteala e simpla. Eu, locuiesc si trăiesc în România. Fac 3/4 drumuri pe an în străinătate. UE. În aceste condiții nu se justifica sub nicio forma Revolut.
    Si mai am un principiu de la care nu ma abat pentru nimic în lume. Nu dau niciodată dar absolut niciodată vreun leu unei companii rusești. Nu Revolut, nu Gazprom, nu Lukoil. Nimic. Niciodata.

    Răspunde
  • Foarte bun Revolut! Și pentru schimb valutar, și pentru transfer instant, și pentru control rapid și total asupra cardului, și pentru asigurare de călătorie, și pentru înglobare în Google pay, și pentru limitarea accesului ANAF, și pentru motivat băncile din România să evolueze.
    Eu sunt un utilizator foarte mulțumit, cu vechime de vreo doi ani și ceva.
    Și mie mi-a trecut prin cap că te-a plătit cineva, domnu’ Hoinaru, pentru discreditarea aiurea a Revolut-ului.

    Răspunde
  • ok, pt cei ca mine, un simplu mecanic, din familie simpla… datorita anor de disciplina financiara am reusit sa salvez o anumita suma de bani, bineinteles aveam totul depozitat la raifaissen bank… dupa ce m-au jecmanit cu acte in regula, revolut a fost si este o importanta gura de oxigen in orice tip de tranzactie sau depozit…

    Răspunde
  • Ți s-au activat multi „comentatori” astăzi. Toți spun de așa-zisele beneficii dar nici unul nu cred că a apelat la asigurarea de călătorie, asigurarea telefonului, iar limitarea cu ANAF e vise umede. Nah, că m-am activat și eu

    Răspunde
  • Asadar faptul ca Revolut nu e sluga ANAF e unul din lucrurile de trecut la beneficii. De ce sa iti platesti datoriile, pe care singur ti le-ai facut, cand poti sa fraieresti statul sau alte institutii, ca doar suntem mai destepti de atat.
    Ironic e ca ne plangem de politicieni, dar suntem o apa si un pamant.

    Răspunde
  • Hoinaru, te felicit pentru ca ai acceptat comentariile de mai sus.

    Increderea mea in bloggeri e zero, asa ca primul gand a fost „articol sponsorizat”, insa vazand ca ai permis multe comentarii acuzatoare, mi-am schimbat opinia.

    Atata timp cat nu o sa vad ca ceilalti bloggeri au si ei brusc aceeasi parere maine-poimaine, urmata de campanie la banca X, eu te cred ca ai fost sincer si onest, pentru ca nu ai cenzurat!

    Concluzia? Mai usor cu cenzura pe bloguri.

    Răspunde
    • Asta cu cenzura e mai mult o legendă. Cei mai mulți bloggeri pe care îi știu nu cenzurează comentariile decente. Ah, dacă înjuri sau spui tâmpenii, poate că da.

      Dar aici dacă e părerea omului, cine sunt eu să nu mă distrez când și-o spune?

      În rest, reiau ce zic de fiecare dată. Toate articolele plătite de pe acest blog sunt în categoria Branded și au tagul ”branded”. Așa a fost în ultimii 10 ani, în care am avut campanii plătite, așa o să fie mereu. Restul, oricum ar părea sau ar suna, sunt articole scrise din proprie inițiativă.

    • Eu am fost cenzurat pentru opinii exprimate absolut civilizat, comentarii mai putin contondente decat ce ti am scris tie aici, acum, insa care demontau punctual pledoaria autorului. Inclusiv comentarii sterse dupa publicare, adica nu filtre sau ceva.

      Mai degraba imi sunt acceptate comentariile de rahat in care sunt nervos si judec sau intep aiurea pe cineva.

      In plus, nu e cam ciudat ca pe unele bloguri, la articole controversate, ai doar comentarii care sunt de acord cu autorul, in afara de unul sau doua scrise de niste nebuni, lasate parca sa arate „uite ce prosti sunt astia care ma contrazic”?

      Ma rog, pana la urma nu i treaba mea, ma agit degeaba.

      Felicitari daca iti marchezi toate articolele. Trebuie sa recunosti ca nu e asa peste tot, ba din contra.

  • De cand cu Revolut imi dau seama de comunismul si arhaismul sistemului bancar. Nenumarati șefi care dorm dupa birouri incep sa fie pusi la munca. Ma amuz la maxim cand ii vad copiind Revolut, dar mai ales cand nu le iese :))))

    Răspunde
  • „Nu mai e atat de avantajos” Nu mi se pare relevant. Daca e avantajos folosesc revolut. Ce conteaza cu cat. Top up nu e nevoie sa fac pt ca acolo imi tin banii. Pe langa faptul ca aplicatia si tot ce are ea e cu un secol in fata bancilor din ro. Dealfel la revolut nu platestc penibila taxa de administrareca la alte banci.
    Daca cursul valutar e tot ce conteaza incearca sa schimbi 6k euro la un bancomat ing. Vei afla ca nu poti depune ma mult de 2k pe tranzactie. S vei afla ca la fiecare 2k cursul se schimba si devine tot mai prost. Ticketul la suport se pierde in neant desigur iar oficial ing are un singur curs valutar valabil in toata tara.

    Răspunde
  • Despre Revolut am citit pe net numai lucruri rele, folosește ING Visa Electron, poți plăti cu acest card oriunde, de ce sa te complici cu Revolut

    Răspunde
  • Deci in concluzie, autorul e hater, voi toti stiti mai bine, end of story.
    Pai bine, geniilor, omul, autorul a exprimat o opinie, a lui si are tot dreptul sa faca asta, iar voi ati sarit, trolii postaci, ca nu, ca revolut e G.O.D. si restule S.H.I.T., ce mai conteaza opiniile oamenilor…

    Revolut a fost ceva deosebit cand a aparut, dar sa nu uitam ca, discretionar, restrictioneaza in mod opac si oarecum dictatorial orice cont „suspect” si nu se supune regulilor/legilor din .ro – iar daca anafu’ vrea, are acces la TOATE conturile voastre revolut, orice altceva este can-can si bullshit si eu am dreptate si oricine nu are dreptate, poate sa ma pupe in… talpa – pe modelul de mai sus, ala numitor comentatori, nu al autorului 🙂

    Folosesc Refolut pentru mici tranzactii, plati utilitati si site-uri dubioase, pentru ca este genul de card prepaid, pe care nu l-am gasit la bancile_ cu_care_ lucrez eu in tara si cam atat, dar nu este ceva sine qua non, este doar un instrument, azi e si maine dispare, asa ca chill trolilor carora refolutu’ le marcheaza banu’ ca sa manance _zapada_ – altfel marche a la cotetz!

    Răspunde
  • Zi sincer, ai publicat articolul ca să faci un recensământ al postacilor 🙂

    Pentru cei care zic ca nu vede ANAF-ul finanțele voastre, sper că nu vreți o țară ca afară.

    Răspunde
  • Si pentru mine a devenit absolut inutil. Top up-uri esuate cand aveam nevoie urgent de bani (din ce motiv habar nu am, pur si simplu imi dadea tranzactie esuata fara nici o explicatie) si limita de 5000 ron pe luna la schimb au sters tot ce a facut vreodata bun pentru mine. Nici nu vrea sa amintesc macar de miile de cazuri de conturi blocate! Nu ii mai gasesc utilitatea cand bancile din romania, unde ai totusi cu cine sa te certi si toate mijloacele legale locale de a te apara, ofera aceleasi servicii, la fel de gratuit.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu