Protestele ”scăpate” de sub control ieri la Palatul Parlamentului sunt un semnal de alarmă grav pentru țările din Vest. Probabil că n-o să se bată monedă prea mult pe asta, însă mesajul pe care îl trimitem este foarte prost. Mai ales după ce Ambasada SUA a confirmat că una dintre mașinile vandalizate le aparține. 

Cum poți să păzești o țară întreagă dacă nu ești în stare să păzești clădirea Parlamentului de 1000 de nebuni? Cum poți intra în Schengen, să fii granița UE pe sute de kilometri, dacă tu nu poți păzi câteva sute de metri care mai au și gard! Nu mai spun de toată tensiunea din zonă, cu Rusia care ar putea invada Ucraina just to prove a point.

În momentul ăsta ce ne mai salvează e că au pățit-o și americanii pe 6 ianuarie anul acesta, cu asaltul de la Capitoliu. Atunci a fost șocul mare privind mobilizarea extremiștilor. 

Dar nu poți să nu te uiți la ce se întâmplă fără să-ți dai seama că suntem mai aproape decât ne doream de nivelul Afghanistanului, unde talibanii au intrat pe unde au avut ei chef după ce-au plecat americanii. Și ăsta clar e un mesaj pe care nu vrem să-l transmitem. 

De ce a fost mereu Palatul Victoria înconjurat de cordoane de jandarmi la proteste în timp ce la Palatul Parlamentului s-a intrat ca la târgul de nunți?

Oricum, povestea asta închide pentru mulți ani discuția despre desființarea gardurilor și crearea unei esplanade care să fie oferită bucureștenilor în jurul Casei Poporului.

***

A doua idee dă puțin context pe discuțiile despre buget. L-am auzit pe Ciolacu la radio pe tema bugetului alocat investițiilor. Zicea că nu e mare diferența între ce s-a propus și ce se dă, de la 7% la 6,74%. Tot p-acolo a sugerat el. Nu chiar cu aceste cuvinte, dar așa era intonația, asta sugera.

Eh, am făcut un calcul rapid, la 218 miliarde de euro PIB în 2021, acei 0.26% înseamnă mai bine de 500 de milioane de euro diferență. Parcă nu e tot p-acolo, nu?

Nu intru în discuții mai ample pe buget, dar nu pot să nu remarc cum pe 2021 s-a votat bugetul abia prin martie și acum deja se apropie de final cu procedura. Sigur, alt context, dar vorbim de o diferență de aproape 3 luni!

3 comentarii. Leave new

  • 1 Mi se pare ca exagerezi. Jandarmii au avut ordin sa nu foloseasca violenta si au respectat ordinul, altfel ii „maturau” pe aia in 10 minute.
    Mie mult mai grav mi se pare mesajul transmis de Bulgaria, ca nu e de acord cu desfasurarea de trupe NATO pe teritoriul sau, in contextul situatiei incordate cu Rusia, decat faptul ca au rupt cativa prapaditi gardul de la guvernul Romaniei, sub privirile ingaduitoare ale fortelor de ordine.
    2 Doar nu credeai ca Ciolacu se pricepe la economie? 🙂 Normal ca acum bugetul „a prins viteza” e o coalitie mult mai solida (ma rog, pana incep sa se certe pe „ciolan”).

    Răspunde
  • Dar cand francezii sau belgienii se bat parte in parte cu jandarmii lor, cam de doua ori pe luna asta, ce crezi ca mesaje transmit?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu