in Casual stuff

Chiar mă miram cum s-au apucat grecii să dea bon fiscal

Am fost într-o scurtă vacanţă în Grecia şi ce mi-a atras atenţia încă din prima zi a fost faptul că am primit bon fiscal peste tot. Eram în Grecia continentală, ce-i drept, nu pe vreo insulă şi staţiunea era destul de populată, dar tot mi s-a părut ciudat. La plajă veneau direct cu bonul când aduceau comanda, cam toate tavernele şi magazinele aveau POS (cred că o singură gelaterie afişa un mesaj scris cu markerul pe un carton conform căruia POS-ul e stricat), era o fiscalizare frenetică, aş putea spune.

După ce mi-am revenit din şoc am întrebat alţi prieteni care au ajuns vara asta în Grecia şi mi-au confirmat că a fost la fel şi pentru ei. Bonuri peste bonuri, probabil o să bubuie turismul în statisticile Fiscului grec. Mi se părea chiar mişto cum s-au mobilizat grecii să fiscalizeze brusc, au spus STOP evaziunii şi au hotărât să facă ceva pentru ca ţara lor să colecteze mai multe taxe din care să se dezvolte infrastructura, să se facă autostrăzi… oh, wait, că ei au autostrăzi.

Aveam, totuşi, o vagă bănuială că nu i-a apucat pe greci spiritul civic peste noapte. Am căutat când ne-am întors şi se pare că s-au schimbat amenzile la începutul verii. De la 1000 la 60.000 de euro şi, mai rău, închiderea afacerii de la 48 de ore la 3 ani. La asta s-au adăugat şi 48.000 de controale programate pe parcursul a 3 luni: iulie, august, septembrie, în tot felul de locuri de prin Grecia (inclusiv în insule). Nu ştiu dacă s-au întâmplat toate controalele astea, dar tind să cred că da.

Ba chiar autorităţile au făcut şi o campanie de awareness în care au încurajat turiştii să nu plătească dacă nu primesc bon fiscal. Interesant e că astfel de campanii s-au mai făcut şi în 2018 şi 2019, dar la momentul ăla nu existau amenzile alea şi nici controalele. O fi de la aplicarea legii fiscalizarea asta record, cine ştie.

 

1 comentariu. Leave new

  • Plus o campanie puternica in ultimul an de fiscalizare din partea bancilor si schemelor de plata. Zeci de mii de posuri noi in piata.
    Subscriu – in thassos nu am avut nevoie de cash, orice cafea la 2 euro la orice dugheana – pos

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu