Am parcurs o grămadă de bloguri zilele astea şi, pe măsură ce le punctam, am reuşit să notez câteva idei.

– un blog nu poate să fie şi de business, şi corporate, şi de comunicare (sau poate, dar e mai greu să performeze în toate domeniile)

– nu toţi jurnaliştii care au un wordpress instalat pe un domeniu au “blog de jurnalist”; e ca şi cum ai spune că fotograful X are un blog de fotograf pe care scrie despre fotbal (fără să pună poze).

– există foarte puţini jurnalişti care chiar scriu articole documentate pe blogurile lor, majoritatea au un blog personal şi întâmplător sunt şi jurnalişti.

– încă nu ştim să facem diferenţa între pagini şi profile de Facebook; am văzut profile înscrise la secţiunea “pagini de Facebook”; încă nu ştim ce-i ăla un vanity URL

– încă nu înţelegem conceptul de blog de companie, iar blogurile de produs erau doar vreo 3

– n-am înţeles de ce nu e o miză pentru companiile de aici înscrierea la RoBlogFest. Ori n-a fost comunicată cum trebuie categoria respectivă, ori există un dezinteres faţă de această competiţie. Oricum ar fi, mi-ar plăcea să se schimbe lucrurile anul viitor pentru că nu avem prea multe competiţii pe zona de social media.

– la bloguri foto multe erau de fapt portofolii online, n-aveau nicio legătură cu noţiunea de blog

– la vreo 2 categorii am dat peste bloguri care pur şi simplu nu mergeau

– multe bloguri corect executate, corect scrise, dar care nu ieşeau cu nimic în evidenţă; e o competiţie, de ce ţi-aş da ţie o notă mai mare decât celuilalt? Am căutat bloguri care să mă surprindă în mod plăcut, am vrut să descopăr lucruri noi şi am dat doar peste vreo 2-3 bloguri care se încadrau.

– am observat că blogurile de jurnalist abordează numai subiecte politice; deci, mai nou, jurnalismul e echivalent cu politica? Prea puţine reportaje sociale, prea puţine interviuri, prea puţine anchete. Multă opinie scrisă din vârful patului, multe discuţii de pe margine. De-asta sunt apreciaţi jurnaliştii care (încă) mai fac teren: pentru că lumea s-a săturat de cei care fac “teren” doar pe la conferinţe de presă.

Felicitările, masa şi dansul au loc sâmbătă, 7 aprilie, în club Fabrica.