Primii doi ani după reabilitare au fost un vis fierbinte. Nu, nu la modul ăla, ci la modul că era foarte, foarte cald în casă noaptea. Sufocant. Am trecut printr-o mulţime de variante pentru a creşte umiditatea din casă, în special în dormitor era extrem de cald, mă trezeam de multe ori să beau apă şi dimineaţa mă trezeam ca după o plimbare prin Sahara.

Robinet funcţional la fiecare calorifer nu am, geamul nu putea să stea deschis toată noaptea, aşa că sufeream de prea mult bine, cum s-ar zice. Tricou şi pantaloni scurţi, cum ţin minte că stăteau iarna nişte prieteni de familie din Centrul Civic la începutul anilor ’90.

Până anul ăsta, când s-au schimbat lucrurile. Prin octombrie, când a fost pornită căldura, era super cald, apoi au apărut nişte avarii în zonă (aceleaşi porţiuni de ţevi la care se lucrează an de an) şi pe urmă a scăzut temperatura. În momentul ăsta sunt 23-24 de grade în casă. Ceea ce e aproape decent pentru un apartament care nu e pe colţ şi care beneficiază de reabilitarea termică.

Problema e că s-a scăzut temperatura agentului termic cu vreo 10 grade din câte am înţeles. Asta a fost soluţia RADET pentru a nu mai avea avarii atât de multe. Presiune mai mică, căldură mai puţină şi recircularea la fiecare 8 ore (în mod normal se făcea la 4 ore). Iar lumea se plânge cam prin toate cartierele oraşului.

În Drumul Taberei e chiar mai rău de atât, au fost avarii care au afectat blocuri întregi, oamenii au stat în frig zile la rând. 

Spun de 3 ani că dispariţia RADET ar fi un lucru bun, sistemul e tot mai aproape de colaps de la o iarnă la alta. Dacă până acum nu era sustenabil financiar, acum nici nu mai poate funcţiona corect. Însă din punct de vedere legal lucrurile se îndreaptă fix spre direcţia opusă: a fost interzisă debranşarea. Legea încă nu a fost promulgată de preşedintele Iohannis, care a trimis-o pentru reexaminare, însă din câte am înţeles a trecut mai departe de comisia specializată din Camera Deputaţilor, aşa că se întoarce la Cotroceni pentru promulgare.

Ce urmează? În cel mai bun caz “doar” o mare hoţie. Se vorbeşte despre un necesar de 3 miliarde de euro pentru a moderniza întreaga reţea a RADET, iar Primăria a pregătit deja un plan pe, atenţie, 12 ani. Cât de mult se va fura şi cât se va face în aceşti 12 ani? N-o să aflăm prea curând. 

Spun că ăsta e cazul bun, pentru că varianta rea este cea în care crapă de tot sistemul de termoficare în plină iarnă şi ne trezim îngheţaţi cu toţii. Ştiu, teoretic asta n-are cum să se întâmple, dar amintiţi-vă cât a stat Bacăul fără apă potabilă în vară.