in Casual stuff

Locuiesc în apropierea unei şcoli, iar luni seară mergeam spre casă, când am observat lumină în câteva clase. M-am oprit, mi-am mărit puţin unghiul şi am observat o profesoară care părea că explică ceva. Nu-i vedeam pe copii, poate că nici nu erau acolo şi erau doar programate şedinţe cu părinţii. Cursuri de post liceală nu sunt, aşa că alte motive nu prea ar fi fost.

Era 19:40 şi eu veneam după o zi de muncă începută pe la 9 şi ceva. Deci nu mă trezisem foarte devreme, nu cărasem pietre de moară, şi cu toate astea eram frânt.

M-am gândit instant la copiii ăia, care încă mai aveau cel puţin 20 de minute de stat la oră, apoi urmau să plece spre casă. E o şcoală generală, deci vorbim de copii sub 14 ani.

Şi mi-am adus aminte că mi s-a întâmplat şi mie de multe ori să am un program atât de prost, încât începeam orele la 13:00 şi terminam la 20:00. Atât în liceu, cât şi în şcoala generală.

La vremea aia înţelegeam. Nu erau suficiente şcoli, un an şcolar avea 10-12 clase (în generală aveam chiar până la M), eram 250 de elevi într-o singură generaţie. N-aveai cum să-i bagi pe toţi într-o singură tură. Însă acum ştiu că sunt 2-3 cel mult 5 clase. De ce nu putem să eliminăm treaba asta cu turele de dimineaţă şi cele de după-amiază? 

Ce mai pot învăţa copiii ăia de la ora 17:00 – 18:00? Dacă un adult ajunge frânt acasă după o zi de lucru pe la 8 seara, de ce trebuie să-i supunem şi pe copii la acelaşi regim?

Ştiu că se pregătesc acum nişte reforme proaspete, gândite de doamna Abramburica, însă cred că am putea să ne concentrăm şi pe aspectele mai practice ale problemei. Măcar să fie odihniţi elevii, dacă profesori care să-i înveţe ceva nu prea mai au.

11 comentarii. Leave new

 • Pai nici acum nu sunt suficiente scoli, de aceea e programul asta. Si eu am invatat mult timp dupa masa, ieseam pe la 8 seara, dar nu tin minte sa ma fi deranjat. In copilarie si adolescenta nu prea dai importanta la astfel de lucruri, ai altele la care sa te gandesti, nu la program.

  Răspunde
 • Cred că ideea e să stea cât mai mult la școală nu fiindcă ar învăța ceva cu adevărat util în viață, ci pentru a-i ține ocupați până termină părinții munca.

  Răspunde
 • Nici acum nu sunt suficiente școli acolo unde trebuie. AI multe școli supra-aglomerate, nu doar ca număr de clase, ci și ca număr de copii în clasă. La generală, însă, sunt maxim 6 ore pe zi, deci dacă începe la 12, termină la 18, dacă începe la 13 termină la 19. După 19 nu am mai văzut activități, posibil să fi fost ședință cu părinți sau vreo pregătire suplimentară.
  Este însă foarte adevărat că muncesc foarte mult. 6 ore la școală, 2-3 ore temele + învățatul este enorm pentru un copil. Este practic, cât muncește un adult.

  Răspunde
 • Subscriu la ce spune dl. Banu. Cei ce termina la ora aia incep probabil de la 13, so dimineata o au libera….

  Răspunde
  • Sigur, dar asta nu înseamnă prea mult timp liber. Te culci târziu, te trezești târziu, mai ai vreo 2 ore la dispoziție dimineață pentru teme și orice altceva.

 • Wtf? Era visul tuturor cand invatam seara, sa nu ne mai trezim ca gainile la 7. Mai ales in liceu, cand mergeai dupa ore direct la distractie.

  Răspunde
  • Nu știu ce să zic, al meu sigur nu era. Puteam să pierd vremea mai mult când ieșeam la 14:00, plus că niciodată nu mă trezeam la 7, nu se puneau absențe la prima oră, așa că mergeam direct de la 9 de cele mai multe ori 🙂

 • Ha,ha,ha!
  Sa vezi ce misto era inainte de decembrie 1989, erai la scoala si in ziua de sambata pana la ora 19.00 sau 20.00

  Răspunde
 • Bineinteles ca nu dar prea multa vaicareala. Mai apar si cate unii ca azi o „traiesc rau”, era mai bine in celalalt regim politic.
  Avem in scoala generala 5 zile x 6 ore si una de 7 ore intr-o saptamana, ora de incepere a cursurilor 13.00
  Unii azi acuza „programa” prea incarcata, altii ca sunt numai 2 ore de sport pe saptamana.
  Societatea romaneasca a evoluat, sa vrem sa ne opunem si nu avem cum, sunt si „involutii” cei drept dar articolul de fata e unul dintre multe altele gen „massmedia” in care se semnaleaza opiniei publice o problema majora sau mai minora, cum e cea de fata.
  Multi ar spune sau spun ca solutia ar fi „constructia de scoli noi” dar cel putin cazul Scolii Generale 27 problema este alta.
  Generatiile de elevi au tot scazut dupa ultimul „boom” generat de generatia „decretiilor din anii 80.
  Chiar mai mult decat in datele statistice, multi „elevi” au emigrat in alte tarii dupa parinteii lor.
  De ce sunt ore de curs dupa-amiaza?
  Totul se rezuma la mafia din „invatamant”.
  Un salariu „bunicel” la o norma didactica de doar 16 ore pe saptamana, rezultatele la evaluari sunt proaste dar toti profesorii au cel putin 2 norme intregi pe saptamana si automat alt venit si „bomboana pe coliva” fac tot posibilul sa ponteze si alte ore suplimentare, reale sau nu. Plus fuga dupa diverse „gradatii” si fictive specializari care sa genereze un venit lunar in multe scoli din Bucuresti comparabil cu cel din vestul Europei.
  „Spaga” sub diverse forme si denumiri e ceva separat, doar de curand a fost in mass-media cate ceva despre pretentiile minore a unor asa zise cadra didactice despre 1 si 8 martie, parintii sa faca cheta ca sa se achite creditul profesorilor.?!!!!
  In concluzie, daca tot ai pronit o discutie despre ce e rau si ce bun in „sistemul de educatie” ar fi de preferat sa continui pana la capat, expunand doar o parte a problemei rezultatulul final e doar o discutie sterila si atat.

  Răspunde
  • Păi discuţia e simplă şi e punctuală: de ce mai chinuim copiii cu învăţământ în 2 ture?

   S-ar putea concentra mult mai bine dacă ar avea ore de dimineaţă, aşa cum e şi în afară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu