Am copilărit (şi) în zona Colentina – Doamna Ghica. Veneam la bunici câte 3 săptămâni pe an, în vacanţa de vară şi încercam să-mi fac de treabă prin cartier. Probabil că micul Hoinaru s-a întâlnit cândva cu micul Mariciu, dar sigur nu l-a băgat în seamă, că nu se juca cu golani. În timp ce restul copiilor mergeau pe la ţară şi se alergau pe câmp, eu aveam la dispoziţie două parcuri, Tei şi Plumbuita.

Mergeam mai des cu bunicul în Plumbuita şi ţin minte că pe-atunci, la începutul anilor ’90, parcul arăta ca în filmele comuniste de propagandă. Toţi copacii erau tineri, aşa că aveai o imagine de ansamblu foarte clară de la intrarea de pe str. Doamna Ghica. La vremea aia nu mă gândeam că se vede totul atât de aerisit pentru că sunt copacii prea tineri, însă acum parcul a devenit o mică pădure. L-am vizitat de câteva ori de când m-am mutat în cartier, însă recent am dat o plimbare mai lungă şi am descoperit cât potenţial are parcul.

În mod normal sunt două zone populate în parc, cea roşie (Plumbuita I) şi cea turcoaz (Plumbuita II). Acestea arată bine, sunt îngrijite, aşa că lumea se aglomerează acolo. Însă parcul Plumbuita e mult mai mare şi ar putea deveni un Herăstrău al zonei, dacă s-ar investi puţin în amenajare. Toată zona albastră din schema de mai jos pare să fi fost amenajată în anii ’80 şi abandonată aşa, în timp ce insuliţa de lângă Mânăstirea Plumbuita zici că e intrarea în Zona Crepusculară. 

Bucata galbenă este împărţită în două: jumătate parc abandonat, jumătate trotuar prin cartierul Tei Toboc. Cred că şi acolo s-ar putea găsi soluţii de amenajare pentru a crea un circuit dedicat alergătorilor şi bicicliştilor. O tură de parc prin Plumbuita I şi II, cu trecere prin toate zonele, ar fi un antrenament perfect pentru alergătorii din zonă. Sau pur şi simplu pentru plimbări.

Şi ar fi o soluţie mai simplă decât să închizi traficul auto în centrul oraşului.

Cum arată în realitate? Cam aşa:

Podul respectiv pare să fi fost tăiat de hoţii de fier vechi, şi chiar dacă pare în continuare solid, nu mai are nicio balustradă de protecţie şi pare să fi fost vopsit ultima oară pe vremea lui Carol al II-lea.

O variantă foarte mişto ar fi să se organizeze o zonă de evenimente pe insuliţa aceea, poate un Street Food Festival de două ori pe an, sau alte festivaluri de zi. Plus că s-ar putea prelungi traseul vaporaşelor şi pe lacul Plumbuita, sau s-ar putea introduce vaporaşe doar pentru acest lac. 

Despre traseul de vaporaşe de pe lacurile din nordul Bucureştiului am mai scris, cred că ar fi interesant să existe o variantă de agrement între Herăstrău şi lacul Plumbuita. Momentan s-a rezolvat doar trecerea cu ecluză dintre parcul Herăstrău şi Parcul Bordei (lacul Floreasca). Proiectul anunţat de câţiva ani presupune o trecere mai departe, până la roata de la marginea lacului Tei, dar dacă tot ajungem până acolo, de ce să nu se încheie traseul chiar la capătul lacului Plumbuita?

Ca să nu mai spun că ar fi şi o variantă bună de transport din punctul meu de vedere, să ai un vaporaş direct de la McDonald’s Colentina până la Casa Presei. Probabil că ar dura 20 de minute un astfel de traseu, cu tot cu 1-2 opriri şi ai economisi extrem de mult timp, pe un traseu pe care acum trebuie să-l faci cu cel puţin 3 mijloace de transport în comun (tramvai până la Obor+metrou până la Crângaşi + tramvai până la Casa Presei).

8 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu