in Ecommerce

Am vizitat al doilea depozit eMAG de la Joița (+informații din ecommerce)

În pregătirea Black Friday eMAG a organizat o vizită de presă în depozitul de la Joița, cel care era în construcție acum 4 ani (atunci când am mers prin depozitul de produse mari).

E un întreg orășel logistic acolo, în care s-au investit sute de milioane de euro și care deservește întreaga țară + Bulgaria. Poate dacă nu începea războiul s-ar fi extins și în alte zone (anul trecut discutau despre o nouă potențială țară), însă momentan toate businessurile sunt mai prudente în investiții.

Depozitul

Tot terenul pe care îl ocupă în Joița are 60 de hectare și e la kilometrul 19 de pe A1. E amuzant că una dintre chestiile de care sunt entuziasmați este breteaua special construită pentru accesul direct din autostradă, ceea ce ar fi o normalitate în orice stat din Europa. La noi e o mare realizare și îi înțeleg de ce o prezintă așa, pariez că a fost nevoie de multă așteptare la mijloc ca să se rezolve lucrurile.  

Au cheltuit, în total, 150 de milioane de euro din 2018 până azi cu acel centru logistic, au 15 milioane de articole în ambele clădiri și 1500 de angajați care îl operează.

Într-un flux obișnuit ies 100.000 de produse pe zi din cele două depozite, iar la această ediție de Black Friday sunt pregătite să plece 300.000 de articole pe zi. 

Pentru asta au făcut o investiție uriașă, de 43 de milioane de euro într-un sistem de rafturi robotizate. 430 de roboți plimbă coletele la locul lor, astfel încât au eliminat culoarele pe care se plimbau pickerii și au economisit spațiu și timp (pentru că roboții sunt mult mai eficienți, desigur). Chestia asta vine la pachet și cu un braț robotizat care sortează produsele pe comenzi, așa că fiecare comandă va fi mult mai bine consolidată.

Ce înseamnă consolidare? Dacă ai o comandă cu 5 produse diferite, o să îți vină mult mai puține colete. Poate că ați pățit să dați o comandă mai mare, în special de Black Friday, și să vină 3-4 cutii separate, în diferite zile, chiar și curieri diferiți. Toate lucrurile astea reprezintă cost suplimentar pentru eMAG, cost care acum este eficientizat. Iulian Stanciu spunea că și-au propus să ajungă la 1.05 colete per comandă.

Noul sistem, cu un conveior de 6.5 kilometri (mai au încă unul de 3.5 kilometri în același depozit), cu 28 de stații de picking și cu acel braț robotizat, permite expedierea de până la 450.000 de produse pe zi. Robotul acela de picking permite o procesare de până la 500 de unităţi pe oră şi vor să cumpere mai multe după ce învaţă primul cum să fie mai eficient (desigur că are AI şi se foloseşte de machine learning).

70% dintre produsele vândute de eMAG sunt de mici dimensiuni, ceea ce implică cel mai complex proces logistic.

În acel depozit robotizat încap până la 6 milioane de articole, ceea ce înseamnă o eficientizare uriașă, crește productivitatea de 4.5 ori și ajung să iasă cam 400 de unități pe oră. 

Asta se traduce prin mai multe comenzi care ajung a doua zi la clienți (au estimat ei un 10% extra). Dacă până acum dura 3 ore să plece o comandă din momentul în care a fost plasată, acum pleacă în 1.5 ore.

La nivel de flux de marfă, în ultimele 2-3 săptămâni au primit 200 de camioane pe zi (de obicei primesc vreo 50 de camioane pe zi) și s-a lucrat la foc continuu.

A întrebat cineva și de consumul de energie electrică, se pare că acoperă mai mult de jumătate din consumul depozitelor prin panourile fotovoltaice care acoperă în întregime cele două depozite și care dau 2 megawati pe oră. Din acest motiv operează noaptea doar comenzile prin Genius (încă un motiv să vă faceți Genius!), restul se fac ziua ca să aibă curent mai ieftin.

Unde e eMAG acum?

Ei pun foarte mare accent pe numărul uriaș de produse din magazin și de oferte de Black Friday (peste 1.5 milioane de produse la ofertă). Per total au ajuns la 12 milioane de produse, asta în condiţiile în care în 2010 aveau doar 5000 de produse. Iulian Stanciu a făcut şi o comparaţie interesantă: într-un hypermarket sunt cam 60.000 de produse, într-un mall sunt între 300.000 şi 500.000 de produse, iar Amazon Germania are 300 de milioane. Game over.

De ce e importantă faza asta cu produsele? Pentru că se leagă de treaba cu depozitul. eMAG vrea să devină un facilitator, asta înseamnă că vor să mizeze mai mult pe acel „Livrat de eMAG”. Adică să fie tot mai mulţi selleri din Marketplace care să le trimită produsele şi ei să facă toată partea logistică. Pentru asta au făcut această investiţie de 43 de milioane de euro, ca să poată aduna produse de la cât mai mulţi parteneri şi să le ruleze foarte-foarte repede. 

Au 36.000 de selleri în Marketplace (cei activi), obiectivul este să ajungă la 100.000.

La nivel de easyboxuri sunt la 4000 per total, dintre care 700 în Ungaria, 61 în Bulgaria, deci restul de 3260 sunt în România. Şi încă mai e mult loc de creştere. Culmea, se pare că inspiraţie pentru lockere nu a fost Germania (care are o reţea extinsă a DHL), ci China, unde a bubuit acest sistem de livrare în ultimii ani.

Între 2021 şi 2023 investiţia programată este de 447 de milioane de lei, din care face parte şi investiţia asta de 43 de milioane de euro. 

Ce pregătesc de Black Friday?

Au lansat recent un chatbot pe nume Dana ca să completeze experienţa din call center (mai puţine apeluri înseamnă costuri mai mici şi timp mai rapid de răspuns pentru oameni). 

La Genius vor avea o ofertă interesantă de Black Friday: 99 de lei care se întorc sub forma a 4 vouchere de 25 de lei în eMAG, Tazz, Fashion Days şi Freshful.

Au pregătit iar zeci de mii de produse mari, de la frigidere la televizoare şi multe altele. Deja e o obişnuinţă asta. 

Au 14 mărci de maşini, ceea ce e uşor amuzant, că sunt multe de pe stoc, după ce luni la rând s-a chinuit lumea să cumpere o maşină cu livrare mai devreme de 1 an.

Au şi un velier anul ăsta. Plus nopţi de cazare, servicii medicale etc. Carne de porc. 58 de tone, de la producători români. I got nothing.

Vouchere de la Tarom cu 50% discount, vor fi 2500 de astfel de vouchere. Cine le-o prinde.

Se aşteaptă la vânzări de 693 de milioane şi livrarea produselor până pe 25 noiembrie.

Alte informaţii

Au peste 200 de aplicaţii software interne, de aici şi armata de programatori care lucrează pentru eMAG, nu sunt toţi călare pe site. 

Se aşteaptă să crească mult zona de ecommerce pe food, în UK este la 15%, în Cehia e la 15% din piaţă, în România e la 1%.

Legat de inflaţie şi de criza economică, au observat că românii aşteaptă mai mult reducerile, aşa că au trecut de la două la patru campanii promoţionale pe lună. 

Estimează că piaţa de ecommerce va creşte cu 10% anul ăsta în România.

30-40% din vânzările totale de Black Friday se fac în prima oră.

60% dintre comenzi ajung a doua zi la cumpărători.

Plata prin Wallet e disponibilă pentru 1 milion de clienţi momentan, până anul viitor vor să ajungă la 2 milioane. Doar 100.000 de clienţi au folosit până acum Walletul, deci e loc mare de creştere acolo. Apropo de Wallet, banii sunt oferiţi (şi garantaţi) de PayU România.

Split-ul pe metode de plată este: 55% card, 5% wallet, 10% diverse rate, 29% cash (unde intră şi showroomurile).

Au gândit Ungaria ca hub regional, au acolo un depozit de 120.000 mp pe care îl vor folosi ca să se extindă în regiune, e cel mai mare depozit din Ungaria. De altfel, au ajuns deja la 7800 de selleri în Ungaria şi 2 milioane de clienţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu