in Casual stuff

Timișoara e Capitală Europeană a Culturii în 2023. Ce e de văzut?

Anul acesta e foarte important din punct de vedere cultural pentru România. Timișoara este Capitală Culturală Europeană (alături Elefsina – Grecia și Veszprém – Ungaria), FITS ajunge la a 30-a ediție, se organizează și Festivalul Enescu (care are loc din 2 în 2 ani). 

Desigur, evenimentul principal este titlul pe care îl deține Timișoara în acest an. Din 2007, când am intrat în UE, un singur oraș românesc a mai fost Capitală Europeană a Culturii: Sibiul, chiar în 2007. Acest titlu se acordă prin rotație anumitor state. Noi am avut în 2007 un oraş, în 2023 şi probabil că ne va mai veni rândul peste vreo 15 ani. Orașul care are parte de această onoare se alege în urma unui vot bazat pe un concurs de proiecte. E un pic mai complex de atât, însă nu vreau să mă pierd în detalii.

Cert este că pe tot parcursul anului vor avea loc la Timișoara o mulțime de evenimente culturale pe care merită să le descoperiți. Mă bucur foarte mult că au câștigat timișorenii, în ultimii 10-12 ani am ajuns destul de des pe acolo şi e unul dintre oraşele care mi-au rămas în suflet.

Pentru Sibiu, acest titlu de Capitală Culturală Europeană a reprezentat o renaștere. Sibiul așa cum este azi e (și) datorită efortului colectiv uriaș care s-a făcut acolo prin atragere de fonduri, proiecte durabile, renovări făcute cu simț de răspundere, decizii nepopulare (de închidere a traficului prin zona centrală) etc. Fără titlul de Capitală Europeană a Culturii din 2007 cred că Sibiul nu ar fi fost la fel de dezvoltat azi.

Pentru Timișoara nu cred că titlul acesta poate avea un impact la fel de mare. Și asta pentru că Timișoara de azi e mult mai dezvoltată decât era Sibiul din 2007. Schimbările pe care le poate aduce un astfel de titlu sunt mai puțin vizibile într-un oraș care arată bine, e dezvoltat, și-a conservat centrul și a investit destul de mult în ultimii ani. Sigur că se putea mai bine, însă asta e percepția mea, un om care ajungea acolo de 1-2 ori pe an înainte de pandemie.

Dintre evenimentele de neratat anul acesta la Timișoara menționez: Deschiderea programului între 17 și 19 februarie (aici sunt comprimate foarte multe evenimente), conferința ”Idei care schimbă lumea: Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, Jean-Pierre Sauvage, Jean-Marie Lehn” (în aprilie), Expoziția Constantin Brâncuși: Surse românești și perspective universale (septembrie – octombrie 2023). Le găsiți pe cele confirmate aici, sunt convins că vor mai apărea pe parcursul anului.

Site-ul evenimentului este aici, sigur veți găsi ceva care să vă facă cu ochiul. Așa că vă recomand să plănuiți o excursie la Timișoara anul ăsta, sunt convins că orașul va avea parte de o atmosferă specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu