În Bucureşti nu mai sunt locuri pentru bolnavii Covid. Se merge pe sistemul: eliberăm un loc, ocupăm cu cine vine la rând. Altfel, bolnavii sunt trimişi la Olteniţa, Slatina sau Medgidia.
Suntem în plină pandemie, dar lucrurile sunt cât de cât sub control, nu mai e nebunia administrativă din primele luni. Aşa că ar trebui să înceapă treaba pentru spitalele alea regionale, nu-i aşa?
Poate chiar să se aleagă terenurile, să se facă proiectele, să înceapă construcţiile. Eventual să se discute la facultăţile de medicină şi să se aloce nişte locuri la buget pentru cei care semnează un contract de muncă pe 10 ani la spitalele care urmează să fie construite până când vor absolvi tinerii studenţi.
Aţi auzit vreun politician care să vorbească despre asta? Suntem în punctul în care bolnavii (de orice fel ar fi ei) sunt duşi la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. Cel mult Braşov. Dacă sunt situaţii grave, precum asta în care ne aflăm, bolnavii de prin ţară sunt duşi la Bucureşti şi ocupă paturi de care ar avea nevoie oameni din oraşul ăsta, care plătesc taxe aici. Care e ghinionul lor? Că nu s-au îmbolnăvit puţin mai repede, ca să mai prindă un pat. Aşa se face diferenţierea.
Ai fi zis că în 5 ani de la Colectiv ar fi trebuit să răsară spitale, să se aloce bugete, să se rezolve o parte din probleme. Ce s-a făcut? Nimic. S-au mărit salariile medicilor şi cam atât.
4 comentarii. Leave new
[…] Ce mai fac spitalele regionale? […]
eu ma proiecte de mari arsi. sunt 150 de mii de probleme ca ai impresia ca patinezi in gol.
La bagdasar arseni s-a renuntat la constructia unei cladiri complexe noi cu 10 sali de operatie, zeci de paturi, UPU si tot ce trebui ca sa-si faca primarul baluta campanie ca zugravit niste pereti cu 3 paturi si un bloc operator(echipamentele sunt cumparate de banca mondiala).
Cel mai avansat proiect de mari arsi e timisoara care are deja autorizatie de constructie dar ne chinuim sa dam drumul la licitatie…
Grigore Alexandrescu a trecut de comisia interministeriala si e in linie dreapta pentru HG investiti, probabil dam drumul la licitatie la sfarsitul anului.
Tg mures e cel mai in urma proiect acum se depune la comisia intermninisteriala pentru aprobare investitie.
Eu am preluat lucrurile din mers… dar e ceva de speriat cat de greu merge. Proiectantii se poarta ca si cum nu se asteptau ca aceste constructii sa se faca si nu sunt in stare sa termine proiectele tehnice corespunzator(ele sunt verificate de verificatori independenti angajati de beneficiar adica ministerul sanatatii).
Alta problema e ca nevand experienta in constructia de unitati medicale nu gasesti firme care sa furnizeze servicii de verificare pe toate cerintele ci ii angajezi individual … si e un mega chin ca multi din cei cu experienta in constructii de spitale au peste 60 de ani(avem si peste 80 de ani).
si tot asa… asta e pe zona de arsi. daca reusim sa le terminam pana prin 2025 vom avea 3 centre de arsi complexe ca lumea care vor putea trata orice trauma la adulti si copii cu primiri urgente.
sa nu vorbim de salariile de nimic ca sa faci munca asta minunata si complexa… pentru tara. si o echipa numeroasa de 9 oameni cu secretara si sofer. (iar daca spune cineva ca nu nevoie de secretara, inregistram mii de documente pe luna doar pe proiectul asta de investitii)
stiu ce e si la spitale regionale dar si acolo… situatia e relativ similara…
@m: mă bucur că ai comentat dar, din păcate, nobody cares – în sensul că lumea care nu e implicată nu vrea să se informeze până la capăt. Mă bucur că măcar nu s-a găsit careva să-ți numere greșeli de ortografie sau să spună că nu te crede pentru că te-ai semnat „m”.
Proiectarea e prost plătită și de asta nu prea sunt firme mari cu oameni cu experiență. Pe lângă că banii sunt puțini, vin greu, iar anumite lucrări se desfășoară pe mulți ani, ori firmele nu pot supraviețui așa. Proiectanții se mișcă greu pentru că au multe alte proiecte în spate, iar prioritate are ăla care poate plăti în timp util. La majoritatea investițiilor publice banii vin după luni de activitate, iar asta înseamnă că până și firmele mici sunt băgate în credite doar pentru a-și plăti angajații. Cât despre specializare, câte spitale s-au construit în ultimii 30 de ani? de unde să se câștige experiență? E un cerc vicios din care n-o să ieșim prea curând.
Verificatorii la fel, de ce s-ar înghesui inginerii să devină verificatori pe anumite cerințe dacă cererea e mică, banii puțini și se mai și încasează greu? Cât despre cine-i angajează, așa e legea, trebuie să fie angajați de beneficiar.
well done