Pentru că a venit toamna, articolul ăsta despre centralele electrice are o grămadă de trafic. S-au şi strâns câteva sute de comentarii utile, au apărut câţiva oameni simpatici care răspund la întrebări. Şi lumea întreabă pentru că sunt tot mai mulţi cei conştienţi că RADET o să cedeze foarte curând. De când a venit toamna şi s-a răcit puţin au apărut vreo 3 avarii în zona în care stau, ceea ce a însemnat că au oprit apa de fiecare dată. Probabil că cedează ţevile de la diferenţele de temperatură dintre sol şi apă.

La fel ca în fiecare toamnă a apărut în discuţie legea aia care interzice debranşările. Asta pentru că puţini sunt cei care îşi permit să-şi instaleze o centrală termică pe gaz, mulţi preferând să se debranşeze şi să se descurce cum pot. Vorbim de o investiţie de cel puţin 2500 – 3000 de euro, pe care o amortizezi greu sau deloc. Diferenţa nu e costul mai mic, ci controlul pe care îl ai asupra confortului tău. Gazul ajunge să coste tot cât căldura (subvenţionată!) de la RADET, dar măcar e cald fix când vrei tu. Cât despre centralele electrice, am ajuns la concluzia că sunt doar o himeră, aşa că rămân la mila doamnei Firea. Cu toate astea, sunt convins că interzicerea debranşărilor nu e nici pe departe soluţia de care avem nevoie, ci doar o dovadă de incompetenţă.

Nu-mi rămâne decât să sper că vom nimeri un primar deştept în următorii ani, care să facă rost de nişte fonduri europene pentru instalarea unor centrale de bloc. Mă gândesc că o fi vreo firmă care să-şi dorească să vândă câteva mii de centrale, la fel cum s-au găsit câteva să facă reabilitări de blocuri.

Şi nişte informaţii interesante de aici

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

În rest, rămâne cum am stabilit, dispariţia RADET ar fi un lucru bun.