in Revolte

Meltenii nu sunt cea mai mare problemă, tu eşti!

De fiecare dată când ni se pare că ceva merge prost în ţara asta dăm vina pe ceilalţi. Meltenii, cocalarii, nesimţiţii, ăia. Problema e la oricine altcineva, dar nu la noi.

Din păcate, ţin să vă anunţ că nu ăia sunt marea noastră problemă. Chiar dacă pare că suntem înconjuraţi de melteni, nu-i aşa. Ei sunt doar o minoritate, în timp ce majoritatea de alcătuită din oameni ok care uită din când în când de bunul simţ, de logică sau de reguli. Dacă le atragi atenţia o să se supere şi o să ţi-i arate cu degetul pe cocalari, care sunt „adevărata problemă”. 

Dar pentru ca ţara asta să progreseze e suficient să nu mai facem noi chestii nasoale. Să nu mai trecem pe roşu, să purtăm centura, să nu mai aruncăm chestii pe jos şi să plătim bilet în autobuz. Ştiţi voi, the usual.

Caz concret: intru duminică în IKEA. Aglomeraţie, că aşa e duminica, toată lumea vrea să mănânce un hot dog ieftin şi o prăjitură Almond. Iau ce-mi trebuie, mă aşez la casa pentru sacoşe galbene. La casa din stânga 3 doamne. O doamnă cu mama şi sora, toate trecute de 50 de ani. Aveau un cărucior plin, au văzut că toată lumea din jur e cu produse puţine, s-au uitat de vreo 3 ori la semnul cu cărucioare tăiate, au ridicat din umeri şi au mers înainte. Dacă le-ai fi văzut pe stradă ziceai că sunt cele mai OK persoane de pe planetă după Obama şi Andrei Pleşu. Când le-a zis casiera că trebuie să stea la o altă coadă (care era de vreo 3 ori mai mare) au părut extrem de surprinse. „Cum, vai? Noi? Păi de ce? Ah, semnele?”

Acelaşi magazin, 50 de centimetri la dreapta, un cetăţean stătea lângă casa la care urmam eu. Tipul părea genul de angajat în multinaţională pe o poziţie mid-level, cu pulover de caşmir, cămaşă şi pantaloni casual. Făcea semne disperate spre cineva, dar nu i-am dat prea mare atenţie. Până la urmă a venit o doamnă cu un cărucior pentru sacoşele galbene, uşor contrariată.

Ce s-a întâmplat: el s-a dus să aştepte la coadă, ea s-a mişcat greu, lui i-a venit rândul aşa că a trebuit să treacă pe bară. Reacţia lui când a ajuns soţia: 

– Hai, bagă-te, doar nu mai stau o dată la coadă!

Şi dădea să se bage în faţa mea ignorându-mă complet. Nevastă-sa protesta cu jumătate de gură. „Nu, stai, cum să ne băgăm aşa”

Moment în care i-am explicat că ar fi politicos să mă întrebe şi pe mine dacă îl las să se bage în faţa mea, nu să mă ignore complet. Iar argumentul lui: „păi ştie şi domnul de la casă că am mai stat o dată la coada asta!”. Reiau. Omul avea câteva produse, a stat la coadă, n-a venit soţia, s-a retras. Probabil că i-a spus persoanei din spate şi următoarei, iar apoi s-a plictisit şi s-a mutat într-un colţ. Iar acum dăduse pur şi simplu „resume” la coadă şi voia să iasă direct. 

Şi n-aveam nicio problemă să-l las, era suficient să întrebe. A plecat supărat la coadă, cu nevastă-sa care trăgea de el să facă lucrurile cum e normal.

Asta e problema, nu cei 2 milioane de gherţoi din ţara asta, ci nesimţirile produse de ăilalţi 17 milioane, ăia care sunt oameni ok.

lion-predator-big-cat-cat-162093

18 comentarii. Leave new

  • Daaaaaaa. Am patit si eu. La Hornbach eram, in curtea interioara e un singur loc de unde poti lua/lasa carucioare, langa intrare. Si au amenajat acolo si locuri de parcare. Deci nu e ca si cum nu ai unde opri pana fugi inauntru sa platesti. Si bineinteles unul si-a oprit masina exact in fata locului cu carucioare de nu putea nimeni iesi/intra cu caruciorul acolo. Na, nu se cadea sa umble pe jos 5m in plus sa intre. Voiam sa iau un cos si nu aveam cum sa ies cu cosul din „parcarea” de cosuri. Si apare la un momendat si un tip, tot asa corporatist bine imbracat, de ala de care crezi ca e ok. Si i-am atras atentia, putin sarcastic, ca frumoasa parcare avand in vedere locurile libere de la 5m mai incolo. Mamaaaaa n-ai vazut ce reactie chimica a facut. I-am dat un thumbs up si am plecat. Si ma gandeam ca astia-s oamenii aia de care noi credem ca-s ok si care se plang cat de naspa e in Romania si cat de civilizata e lumea pe dincolo.

    Răspunde
  • Intr-adevar, problema suntem noi. Lucrez si eu la o corporatie si 50% dintre cei care fumeaza arunca tigarile pe jos in gazon chiar in fata sediului. Daca le zici direct sar de fund in sus. Daca le bati apropo fac pe prostii si li se pare ca nu li te adresezi lor ci cocalarilor de care scrii in articol. Salariile sunt de la 3000ron in sus, deci nu poti spune ca sunt chiar needucati. Fac la fel si cei ce iau 3000 si cei cu 10000….

    Răspunde
  • cei 2 milioane de gherţoi din ţara asta

    Estimarile tale sunt gresite.Muuult gresite.
    Drept dovada articolul de fata.

    Răspunde
  • du-te ba si plimba ursu cu teoria ta, ca nu tine. o societate are mai multe problemele si exista o ierarhie a lor si o prioritate cu care ar trebui rezolvate.
    tu esti genul ala aparte de prost care nu se leaga de niciun X6, ML, Q7 depasind coloana la semafor (unde ceilalti „fraieri” asteapta 10-12 min sa treaca) dar se ia de mine ca am parcat 1 data pe an la 17:30 fara sa platesc, desi „abia” de la 18:00 era gratis.
    da ba, io sunt problema, ca am parcat 30 de minute „moca” anul asta.
    la mine in domeniu asta se numeste micro-optimizare, nu aduce un mare castig, dar e nice-to-have daca celalalte probleme au fost rezolvate si a mai ramas timp.

    Răspunde
    • Yup, eşti unul din cei 2 milioane. Zi sincer, votezi PSD? 🙂

      PS: Dacă înjuri sau jigneşti, zbori.

    • am incercat mai sus sa iti traduc si sa iti adaptez zicala din batrani „tara arde, baba se piaptana”. baaaa, tu nu pricepi ca prima ta problema e ca tara arde? stingi focul intai si abia dupa aia te ingrijesti de parul ciufulit…

      tu incerci sa argumentezi aici ca a avea casa in flacari si parul nepieptanat au aceeasi importanta.

      offtopic, fac parte din microbula lu Mindruta, votez cu usr, sunt fan ciolos etc.

    • Ideea e că melteni sunt mai puţini. Ia un bloc de 10 etaje din Bucureşti, de exemplu. Sunt 1-2-3 care dau muzica tare, din 40 de apartamente. Poate alţi 3-4 care parchează aiurea şi aruncă pe jos. Per total se strâng 10 melteni. Eh, problema e cu ceilalţi 75%.

      Legat de ce ziceai tu cu depăşitul în coloană, nu sunt genul care să lase capul plecat în faţa meltenilor, îi înjur fără stres, îi blochez dacă îmi permite spaţiul, dar sunt convins că n-am sorţi de izbândă cu ei. Aşa că nu-mi rămâne decât să sper să-i schimb pe ăia normali la cap.

  • IKEA, locul unde spatiul de incarcare in masini de la iesirea din magazin (miniparcarea din fata magazinului unde ar trebui sa iti tragi masina timp de 5 minuite maxim, sa incarci produsele grele) este ocupat in permanenta de masini parcate acolo de cretini/nesimtiti care se duc la cumparaturi, de nu ai loc sa iti aduci masina sa o incarci. Cretini/nesimtiti carora magazinul, prin badigarzi, nu le zice/face nimic, pishandu-se astfel cu jet si desconsiderand restul clientilor. Asa magazin, asa clienti.

    Răspunde
  • Articolul tău avea ceva mai mult efect dacă ne povesteai ultima dată când ai fost cocalar și cum vrei să faci ca să nu mai fii.

    Eu mai trec ca pieton pe roșu dacă plouă / mă dor picioarele / mă grăbesc. Mai ignor persoanele bătrâne în metrou și nu le ofer mereu locul. Și, cel mai grav, când mă simt mai deșteaptă decât ceilalți și vreau să le atrag atenția că sunt cocalari devin foarte agresivă în limbaj atunci când îi admonestez. Asta ultima mi se pare că e ceva cronic, trebuie să găsesc tonul civilizat astfel încât să fiu ceva mai mândră de cum m-am comportat și să ajungă și mesajul meu cel puțin la unii dintre cei cărora îl adresez.

    Răspunde
    • Oh, dar scriu frecvent prin articole lucruri de genul ăsta. Adică nu susţin că aş fi perfect. În ultimul an am redus destul de mult episoadele astea. Poate doar mai forţez câte un galben la semafor.

  • cand sotia era in ultimele luni de sarcina era distractiv sa merg la magazine si sa atrag atentia – si celor care parcau pe locurile rezervate pentru mame/gravide si la case rezervate in acest scop. Intodeauna, 100% oamenii si-au cerut scuze si s-au retras au lasat loc. Spus frumos, vorbit cu managerul magazinului, cu paznicul, un pic amenintat cu politia. S-a rezolvat. Doar ca trebe un pic exercitiu, in fiecare zi, 365 zile. La fel cu parcarea, cu gunoiul de pe scara, cu fumatul pe scara blocului . In fiecare zi.

    Răspunde
    • Incearca sa candidezi cu programul asta. Vom afla cu ocazia asta si care e procentul de melteni, ca aia sigur n-or sa te voteze. Adevarat ca mai sunt si plictisitii si ignorantii si e usor dificil sa-i deosebesti unii de altii.
      Oricum simt ca reteta atitudinii tale va starni pe multi 🙂

  • Astazi 10.11.2016 la 12:00 ,Complex Sebastian/13 Septembrie,in fata la banca,parcare plina.Dau doua ture de piata,gasesc loc in fata la Reiffeisen.Ma duc inauntru in Mega,iau ce-mi trebuie,pun produsele in portbagaj.In spatele masinii sunt blocat de una cu masina pe avarii,care discuta cu un tip,pe strada,la randul lui si ala blocand alte masini.In dreapta mea la doua masini loc gol,in stanga la o masina loc gol.Ma duc si pana in piata pret de vreo 10 minute,la revenire situatia neschimbata,tipul si tipa discutau aprins cu avariile puse,locurile goale tot goale.Deschid masina,claxonez catre cucoana,se face ca nu aude.Strig tare la ea sa-si mute curul intr-un loc gol si sa nu ma mai bloceze,adica sa se comporte normal,ca un cetatean nu ca un ghiolbanete,la care tot ea imi reproseaza ca nu sunt normal,ca ea a stat doar doi minute iar locurile goale chiar acum s-au eliberat.Atunci cand am grabit-o a doua oara,a intervenit si melteanul,cu fraza standart „da ce bah bosorogule,te grabesti?”.Precizez ca am 53 de ani,112 kilograme,1,98 metri,iar in tinerete m-am ocupat cu sporturile de contact,iar jegosul prost, daca avea 50 de kile cu tot cu caramida din chiloti,deci puteam sa-l rup ca pe o scobitoare.Din fericire de la o anumita varsta nu mai judeci cu muschii ci cu capul si i-am apostrofat in gura mare(ca sa auda cat mai multa lume),sa incerce sa parcheze normal si sa respecte niste reguli,pentru a-i respecta si pe ceilalti cetateni din jurul lor.Din pacate ghiolbetele si cu proasta tot n-au inteles nimic,deoarece cand am plecat,am dat o roata complexului,ca sa vad daca au respectat ce le-am sugerat eu.N-aveau nicio treaba bineinteles,erau tot in drum pusi pe vorba si pe avarii,blocand pe altcineva.Nu va mai spun ce clantza avea cucoana si tot ce mi-a reprosat,as mai avea de scris mult.
    Concluzia este ca 2 milioane este un numar corect ,doar la nivelui Bucurestiului.

    Răspunde
  • Da ma fiti voi astia care dau sarcastic din gura. Ca asa sigur se schimba ceva.
    Eu cred ca va pierdeti timpul degeaba. Educatia se face cu bata. Simplu. Nu neaparat din lemn. Cel mai ades financiara. Camere video in fiecare intersectie. Politia vine cu masini nemarcate si in civil in curu tau sa vada daca esti zmeu mai ales prin locuri cu limitare viteza. roti blocate/ amenzi de sute de eur pentru ca parchezi aiurea.
    Radare fixe peste tot.

    Si mai e si metoda din „anger management” : o bata in parbriz face minuni pentru managementul furiei 🙂

    Răspunde
  • Nu esti un pic cam ipocrit, avand in vedere asta? https://vox.space/blog/117/romanian-bloggers-strike-again Prietenii tai nu sunt melteni, nu?

    Răspunde
  • Cred ca problema trebuie un pic mai nuantata. Problema, este ca acceptam meltenii, in viata noastra, dar mai ales, insasi serviciile publice fac asta. Si sti de ce apar melteni si din categoria alora ok:
    1.In Romania, la ora actuala, pentru rahaturi mici, risti foarte putin,chestiile alea care te fac meltean, daca le vei face in continuare, nu vei avea de pierdut ceva. Cand a fost ultima data, cand ai primit o amenda, c-ai depasit pe linia de tramvai, sau ai trecut pe galben? De fapt o intrebare mai simpla, cand ai avut de suferit ca ai fost meltean?!

    2.Nu e chestia doar de educatie, ci si de frustrare. Nu suport desteptii care se baga in fata la orice si cam peste tot ii iau la pula, efectiv, singuru loc in care inca nu-i iau, e in trafic ca e mai dificil. Prin urmare, ajung intr-un fel sa fiu si eu meltean, ca sa-i zic unuia:bo$$, coada e in spatele, meu si din pacate cu totii suntem cu o problema sau avem ceva de intrebat.

    Faptul ca acest lucru nu este sanctionat, este si din cauza faptului, ca nu am vazut prea multi melteni plangand. Da trebuie sanctionati, rupti in gura si tot asa, dar cat timp serviciul public al statului se poarta ca un meltean, din pacate meltenii au 1-0 la pauza.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu