Vestea bună e că un nou spațiu nefolosit din București urmează să fie readus la viață. E vorba de restaurantul Cina, aflat fix între Ateneu și Biblioteca Centală Universitară. Locul a fost cumpărat de niște israelieni în urmă cu 6-7 ani, pentru 4 milioane de euro. Inițial erau planuri pentru un bloc de 4 etaje fix lângă clădirea principală (care e monument istoric), acum parcă s-au mai domolit. N-am apucat să studiez autorizația de construcție afișată, dar presupun că ăsta e singurul avantaj al ”domniei” lui Nicușor Dan la PMB, nu se vor construi ilegal prea multe clădiri.

Restaurantul Cina a funcționat într-o clădire foarte frumoasă, construită pe la 1870 pentru avocatul Constantin Boerescu, ministru în guvernul Lascăr Catargiu. Pe la 1920 a devenit restaurant, apoi naționalizat de comuniști. Tata îmi povestea că a fost de câteva ori pe-acolo, eu nu-mi amintesc să-l fi prins funcțional, deși pe net scrie că la începutul anilor `90 încă era deschis. 

Prin 2007, când am intrat la facultate și am început să circul mai mult prin zonă, deja funcționa Trattoria Il Calcio Ateneu, cu intrare prin strada Benjamin Franklin (în spate, practic). Pe intrarea dinspre C.A. Rosetti s-a făcut la un moment dat o terasă hipsterească la care am și fost de vreo 2-3 ori, dar nu-mi amintesc numele.

E bine că se redă un spațiu bucureștenilor, chiar dacă va fi vorba de bucureștenii cu bani. Mi se părea mereu dezolant peisajul, cu Ateneul atât de bine păstrat și fix lângă el o clădire părăsită, cu gardurile acoperite copaci neîngrijiți. Sper ca noul proiect să permită o vizibilitate cât mai bună spre clădirea restaurantului, să dispară și acele panouri publicitare care acopereau totul.

Vestea proastă e că proprietarii israelieni sunt tot cei care au construit Cathedral Plaza, acea clădire uriașă de lângă Catedrala Sf. Iosif. Apropo, acea clădire are dispoziție de demolare, însă nu s-a mai întâmplat nimic între timp. Nici n-o folosește nimeni, nici n-o demolează. La fel cum e și cu acel bloc de lângă Armenească, cel care a ars acum mulți ani, în 2009.

Sper că față de anii 2000 să nu mai meargă aceleași șmenuri și să nu răsară cine știe ce blocuri uriașe lângă restaurantul Cina. Vecinii din zonă deja se plâng de lucrări, dar alea vor trece. Important e cât de repede se întâmplă asta și cum va arăta locul la final.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu