in Casual stuff

Am vrut să dau la Medicină, dar m-a salvat lenea

Prin şcoala generală ştiam foarte bine ce vreau să fac în viaţă. Urma să dau la Facultatea de Medicină, să mă fac chirurg, să trăiesc într-un mediu cu care eram familiarizat şi care îmi plăcea extrem de mult. Valurile vieţii mi-au dat peste cap planurile, am nimerit la filologie în loc de ştiinţele naturii, drept pentru care biologie şi chimie n-am învăţat deloc. Ca să am o şansă decentă de intrare ar fi trebuit să încep meditaţiile la chimie şi biologie prin clasa a 11-a. Doar că în momentul ăla deja mi-era bine, aveam alte pasiuni. Încă nu ştiam ce vreau să fac, dar ştiam că o să fie legat de scris. În plus, recunosc fără nicio ruşine, mi-a fost lene! Şi lenea aia m-a salvat.

Am auzit recent o poveste extrem de tristă: un cunoscut cu un an mai mare decât mine şi-a urmat visul, a făcut cei 6 ani de medicină, iar acum e medic rezident la spitalul Fundeni. Ştiţi cât are salariul? 902 lei plus ceva bonuri de masă. Nouă sute doi lei! După ce omul a învăţat în 6 ani cât n-am învăţat eu în 15. Şi îi plătesc părinţii întreţinere, plus că îl ajută cu bani la greu. Că salariul nu-i ajunge nici pentru banii de buzunar. Repet, e vorba de un tânăr care are aproape 27 de ani şi care salvează vieţi la locul de muncă.

Ştim cu toţii că salariile medicilor sunt mici, la fel ca alea ale profesorilor. Că e nasol, că viaţa e grea, că statul român n-are bani. Dar când auzi de o poveste în cercul de cunoscuţi, când e vorba de un om în situaţia căruia te puteai afla şi tu, parcă îţi dai seama mai bine cum stau lucrurile. 902 lei pe lună! N-are rost să mai spun că toţi colegii mei de generaţie care au terminat un liceu şi au făcut o facultate, oricare ar fi aia, câştigă mult mai mult.

20 de comentarii. Leave new

  • […] hoinaru un articol duios, în care plânge cruda soartă a unui fost coleg de liceu, acum medic rezident la […]

    Răspunde
  • nimic nou. „Frustrant că după atâta școală și cu asemenea responsabilități să câștigi mai puțin decât au părinții tăi pensie, să câștigi mai puțin decât colegul tont din liceu care, după trei ani de ISE făcuți mai în bășcău, s-a angajat la o bancă. ” dintr-un guest post din 2011 http://www.makavelis.com/2011/08/din-viata-unui-medic-rezident.html

    Răspunde
  • Soră-mea, profesor de geografie la un liceu, cu doctoratul luat (deci 3 ani facultate+2 ani master+2 ani și jumătate doctorat) câștigă 830 lei. Oamenii care ne salvează și cei care ne formează sunt mult mai puțin apreciați decât cei care ne vând haine în magazinele din mall-uri. Salariul unei vânzătoare cu sau fără facultate este în jur de 1000 lei. După care ne întrebăm de ce doctorii nu zâmbesc frumos și profesorii sunt apatici la ore.

    Răspunde
    • Cum de un om cu un masterat plus un doctorat este doar profesor la un liceu ? Sa nu imi zici ca din pasiune.. ca pasiunea nu tine de foame.
      Un om competent, care trece cu brio prin niste sisteme riguroase de invatamant superioare, si trece pe bune, ar trebui sa se orienteze spre o profesie bine platita.
      Daca nu ii convine cat castiga, cu pregatirea ei ar putea gasi ceva suficient de bine platit.
      Problema in zilele noastre este ca diplomele sunt obtinute prea usor, facultatile accepta oameni slab pregatiti prin concursuri de dosare, iar acestia nu pot sa isi gaseasca ceva de lucru bine platit pentru ca nu sunt bine pregatiti.
      Poate nu e cazul sorei tale, dar in general asta este situatia.

    • Este ușor cu teoria. Predă la un liceu pentru că la facultate nu sunt locuri. Până se va elibera un loc acolo, trebuie să facă ceva, nu? În plus, fiind un domeniu destul de nișat, nu găsește job-uri pe toate gardurile, mai ales că banii care pleacă spre cercetare sunt din ce în ce mai puțini. În plus, dacă toți doctorii și toți profesorii ar alege să facă ceva mai bine plătit, cine ne-ar mai vindeca și cine ne-ar mai educa copiii? Cred că-i o poveste lungă, nu știu dacă încape în rubrica de comentarii a blogului.

  • Imi e teama ce o sa mai ramana din medicina in 10-15 ani. O sa fie la fel ca la macelarie.

    Răspunde
  • Răspunde
  • Nu cred ca medicii sunt cei carora trebuie sa le plangem de mila ca au salarii mici.
    Majoritatea scot lejer de 5 – 6 ori slariul de pe fluturas pentru ca salveaza vieti. Nu ii judec, dar nici respect nu am atunci cand impun plata a 2000 – 3000 de lei unui batran sa-l opereze doar pentru ca poate.

    Răspunde
    • Diferenta:”Noi medicii nu avem atata vacanta cata scoala au altii…..”

  • Bun, in alta ordine de idei, prietenul tau probabil primeste de la pacienti, neoficial, niste bani (ceea ce nu e o problema, atat timp cat nu conditioneaza actul medical). Cam toti stim ce salarii de rahat au si ne comportam ca atare. Sa nu spun ca, in cativa ani, va castiga cam cat juma’ de clasa la un loc, daca e baiat competent si intr-o specialitate buna. Nu zic ca nu-i de rahat situatia, dar nu sunt toate cazurile de medici atat de disperate.

    Răspunde
    • „probabil” vs. fluturasul de salariu pe care scrie clar: 902 lei. Intelegi cat de gresit e sa plecam de la premisa ca oricum iau spaga, deci e ok salariul? La varsta asta sunt oameni in PR care refuza un salariu de 2000 de lei pe luna, ca li se pare putin.

      Si nici pe povestea cu „vor castiga mai mult in cativa ani” nu putem sa ne concentram atentia, oamenii aia trebuie sa traiasca acum. Sa vada un film, o piesa de teatru, sa calatoreasca. Nu putem sa le cerem medicilor sa stranga din dinti pana la 35 de ani si abia apoi sa-si traiasca viata.

    • Iar eu adaug fără niciun interes. Este pentru prima oară când intru pe acest site, dintr-o redirecţionare de pe facebook. Am citit postarea de curiozitate, iar comentariile dintr-o şi mai mare curiozitate, fiind sigură că vor urma replici de genul „lasă-i, nu-i văita, că iau şpagă”. Din întâmplări nefericite, în ultimele 6 luni am ajuns la două spitale, în stări grave. O dată la Fundeni, a doua oară la Bagdasar. Adunate cred că am stat 2 săptămâni pe holurile spitalului, având de-a face cu zeci de asistente şi medici. Niciunul, repet, NICIUNUL nu a vrut să ia 1 leu. Că oi fi nimerit eu la zeii medicinei, care au mii de euro salariu…că o fi fost vreun control intern în acele perioade…habar nu am! Eu vă spun că mi-a săltat inima de bucurie, dincolo de necazurile suferite, că România are oameni ca aceştia.

      Prietena mea cea mai bună este viitor medic. Eu lucrez 3 dimineţi pe săptamână (că sunt la facultate) şi câştig mai mult decât va câştiga ea ca rezident. Cum credeţi că se simte? Eu de fiecare dată când mă duc în spital nu bag mâna în buzunar de teamă că nu voi fi îngrijită. Ci pentru că mă gândesc la prietena mea. Că mă gândesc să dau POMANĂ. Aşa de rău suntem… ne e milă de doctori. Nouă, că Guvernului nu-i 🙂

    • La vârsta asta sunt oameni în PR care câştigă 2000 de lei pe lună şi NU FAC NIMIC. Fără nicio exagerare.

      Un mare procent dintre cei care lucrează în PR sau advertising sunt escroci care iau banii, nu fac nimic, şi nu există nicio metodă de a proba că nu au făcut nimic, ca să îi iei de guler.

  • Dar oare nu spune si ce responsabilitate 0 are la nivelul lui de experienta? salveaza vieti? ma indoiesc, in cel mai bun caz le salveaza in grup, in echipa, nu individual, un medic rezident nu are putere de decizie, face doar ce i se spune, in constructii nu depinde viata oamenilor? protectia muncii, rezistenta cladirii, verificari, etc, de ce suntem ipocriti si nu recunoastem si eforturile, contributiile altora, a facut 6 ani de medicina… mare lucru in Romania anului 2014, sunt o gramada de facultati care scot absolventi pe banda rulanta, piata de munca ii absoarbe cum poate, nu ai cum sa primesti un salariu baban cand esti debutant in orice domeniu, doar daca lucrezi foarte mult, sau daca faci o munca cu un grad mare de risc, toxica, incomoda.

    Răspunde
    • Rezidenta de a murit în accidentul aviatic îți spune ceva? În locul ei trebuia să plece un medic de la Floreasca, dar nu s-a putut din cauza lipsei de personal în spital.
      Te-ai mira că incompetenții de rezidenți fac operații, prelevează grefe de piele, etc.; de multe ori ajută să salveze vieți sau fac munca doctorului.
      Citez ”a facut 6 ani de medicina… mare lucru in Romania anului 2014” – și apoi cine dă rezidențiatul? Că de n-ai punctaj corespunzător o sugi. Și mai pune că sunt 6 ani de facultate în care depui muncă psihică, înveți, tocești că n-ai încotro ș-apoi mai termini sesiunea în august, termini facultatea bolnav.

      În construcții pui tu parafa ca stagiar? Nu! Deci care sunt responsabilitățile? Comparația ta este pe măsura părerii tale despre medicină și tot sistemul sanitar, părere influențată de mass-media, unde Dumnezeu salvează oameni, nu doctorii.

    • dintr o cladire pe care tu o construiesti exista o rata a mortalitatii care tinde spre 0……noi nu insurubam si nici nu batem cuie.

  • Pentru luna ianuarie am primit fluturasul urmator:
    – salar baza – 850;
    – salar calc sporuri – 600;
    – zile lucrate – 13;
    – salar baza realizat – 526;
    – salar sporuri realizate – 371;
    – % spor pericl. – 50;
    – spor pecicl. – 186;
    – spor calculator – 56.
    – venit brut – 712.
    – venit net – 515.
    Acesta este fluturasul meu pe luna ianuarie.

    Răspunde
  • […] de 902 lei realizat de către un medic rezident la spitalul Fundeni este din acest articol al lui Hoinaru. Și-au mai dat cu părerea, apoi, Arhi și Zoso. Nu am prea multe de […]

    Răspunde
  • din ce ai scris reiese ceva de genul „Slava Domnului ca nu m-am facut medic”,in loc sa intelegem ca trebuie sa punem mana pe furci,topoare sau ce are fiecare si sa pornim o revolutie.

    cele bune…

    Răspunde
  • […] Și așa, ca o statistică, unul care nu ia examenul și se duce la Mc, câștigă din prima 10 milioane. Ca fapt divers, un profesor debutant câștigă vreo 8 milioane, un medic rezident, MEDIC, după 120 de ani de studii câștigă 902 lei, detalii aici. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu