Angajaţii unei fabrici din judeţul Timiş au furat matriţele unor piese de Lamborghini în valoare de 200.000 de euro şi le-au vândut la fier vechi. Asta se întâmpla în 2016. Un an mai târziu, proprietarii au vândut fabrica unor asiatici, care mai târziu au închis-o. 

Subiectul n-ar fi ajuns în presă, dacă angajaţii n-ar fi dat în judecată firma pentru că nu le-a dat decât 3 din cele 6 salarii compensatorii care erau prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Deci câţiva angajaţi au furat matriţele cu care fabricau nişte piese acolo, că nu-mi imaginez că erau depozitate nişte matriţe de 200.000 de euro într-o fabrică de pufuleţi. Practic, unii s-au gândit că e o idee bună să-şi fure obiectul muncii, considerând că povestea se va încheia cu bine. Probabil că au luat câteva mii de lei pe metalul respectiv (poate şi mai puţin), apoi s-au întors la muncă şi se aşteptau să meargă leafa în continuare.

Chestia asta vine din comunism şi nu cred că o să dispară prea curând. Orice poveste cu un om angajat într-o fabrică include şi o mică anecdotă legată de obiectele cu care plecau acasă muncitorii. E şi bancul ăla cu angajaţii de la fabrica de biciclete care au furat piese până când au construit un tanc.

Asta pentru că în comunism nu conta dacă furai de la stat. Îi trăgeai în piept pe ăia, te răzbunai pe sistem, era o formă de rezistenţă. Te descurcai cu două şurubelniţe şi 3 becuri pe care le luai acasă, iar obiectele sau materialele respective se treceau la pierderi.

Cum să-i explici muncitorului că orice fură acum ajunge să îl coste direct pe el? Că orice hoţie se va simţi chiar în buzunarul lui, pentru că firma nu va mai avea materiale (sau matriţe, în cazul ăsta) pentru a livra la timp produsele?

Sunt convins că acel furt n-a fost singurul motiv pentru care noii patroni au închis fabrica. Nimeni nu dă banii pe un business pentru ca mai apoi să-l închidă. 

Însă va fi nevoie să treacă nişte generaţii, să-şi piardă nişte oameni joburile, pentru ca românii să reînveţe să aprecieze stabilitatea unui loc de muncă.

11 comentarii. Leave new

  • Nu acela a fost motivul „falimentului”, dar întra-adevăr că problema vine din socialism și va mai persista ani buni.

    Răspunde
  • Ce caraghioslac! De fapt, acea companie vrea sa justifice neplata salariilor compensatorii aruncand gogoasa asta ca, se stie, mai hot ca romanul nu-i nimeni pe Terra!
    Trist e ca mai sunt unii dintre noi care pun botu’ la harneli d-astea ieftine.

    Răspunde
  • Furtul a fost semnalat şi e un dosar în desfăşurare. Dacă acel dosar e deschis mult înainte ca muncitorii să-şi ceară drepturile în instanţă, atunci putem deduce că furtul ar putea fi real.

    Sigur, compania se foloseşte de asta, însă nu schimbă cu nimic ce-am scris în articol.

    Am mai scris la un moment dat pe blog despre un cetăţean care fura cuie de la locul de muncă, ascunse într-o sticlă de Cola de 2 litri.

    Răspunde
  • Tocmai, ca furtul a fost reclamat dupa ce muncitorii si-au cerut drepturile nu inainte, deci…….
    Ma astept ca si aia de la Electrolux sa faca la fel in curand-daca stii povestea- oricum ramane cum am stabilit despre cei care infuleca pe nemestecate fake news-uri jalnice( in cazul asta de tip cristi burci aka sie).
    Decat atat.

    Răspunde
    • Ada, înainte să sari cu „fake news” ai nişte date concrete?

      Pentru că în momentul ăsta avem un dosar penal semnalat în presă pe nişte fapte care urmează să fie stabilit dacă s-au produs sau nu.

      Nu spun că n-ar putea fi fake news, dar un comentariu random fără alte argumente nu poate să „rămână cum am stabilit” 🙂 E cel mult Hearsey.

  • Claudiu Avram
    mai 4, 2019 9:58 am

    Nu e prima dată când te lovești de mafia fierului vechi . Ce să caute niște matrițe funcționale la centrul de colectare ? Trebuie să vii cu niște documente care să arate proveniența lor și că au fost casate.
    Multe furturi ar fi prevenite dacă la centrele de colectare nu ar fi primite fără justificarea provenienței cabluri , capace de canal , electromotoare și altele . Ele în schimb au porțile deschise pentru toți hoții mai puțin pentru cei care vor cu adevărat să recicleze. Acum câțiva ani am vrut să duc doi saci de resturi de profile de aluminiu (lucrez cu așa ceva) și numai mi le-au luat pentru că nu am firmă. Au ajuns la groapa de gunoi dacă nu i-au luat luat țiganii , se pare că ei au firme.

    Răspunde
  • […] Niște angajați isteți au falimentat locul de muncă […]

    Răspunde
  • comentariu ptr Ada
    mai 6, 2019 9:14 am

    doamna Ada, nu stiu cum e cu matrita, dar va pot spune cum e la Electrolux.. stiti cum e sa se fure sapunul? hartia igienica? nu mai zic de traficul de butoane de aragazuri.
    Astia suntem, o natie de hoti, ar trebui sa provim in oglinda si sa recunoastem.
    Hotia este de mai multe feluri, doamna Ana, iar romanii sunt foarte inventivi.. in a-si fura singuri caciula.. care nu degeaba e o expresie neaosa, nu?

    Răspunde
  • Legat de asta “E şi bancul ăla cu angajaţii de la fabrica de biciclete care au furat piese până când au construit un tanc.” eu il stiam cu ” a iesit o mitraliera” asta e o relitate devenita banc.
    La fosta uzina 6 Martie Zarnesti(jud BV), devenita ulterior UM Tohan, in vremurile de “aur” se fabricau bicicletele Pegas, dar tot in uzina asamblau armament intr-o sectie subterana, informatie reala din sursa verififcata 😀 am avut multe neamuri care au lucrat acolo.
    Si ce-i drept se fura de se rupea pe vremuri, indiferent de uzina, iar acum se pare ca n-au murit aceste obiceiuri.

    Răspunde
  • Nu mai dati vina pe comunism. Polonezii au fost si ei in comunism. Cehii au fost si ei in comunism. Slovacii au fost si ei in comunism. Ungurii au fost si ei in comunis. Cu toate astea, noi suntem faimosi in domeniul asta. Daca vreti, asta e cel mai bun produs de export al nostru. E genetic. E ceva ce nu poate fi eradicat decat cu biciul si cu pusca. Etapa cu scoala/educatia a fost sarita/pierduta de mult. V-ati intrebat vreodata de ce unul din cei mai venerati domnitori romani este Vlad Tepes?

    Răspunde
  • Ca o observație, de obicei într-o astfel de fabrică există mai multe matrițe pentru aceeași piesă. Se utilizează pe rând, pentru uzură uniformă, și între timp se mai ajustează/repară într-un atelier de matrițe.

    Probabil că cineva a văzut 10 matrițe pentru aceeași piesă și a spus că nu se va observa că mâine mai sunt doar 9 în depozit.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu