În Bucureşti e ploaie îngheţată de două zile, aşa că au început să cadă copaci. În dimineaţa asta au fost semnalate peste 50 de maşini avariate din cauza copacilor căzuţi. Sunt sute de copaci căzuţi şi până diseară cu siguranţă vor mai cădea şi alţii. Sfatul meu este să mergeţi şi să verificaţi că maşina voastră e în ordine, eventual s-o mutaţi dacă sunt copaci prin apropiere.

Nu contează că par copaci tineri, nu contează dacă sunt toaletaţi sau nu, în momentul ăsta stratul de gheaţă a ajuns aproape de 1 cm, ceea ce probabil că aduce o greutate de zeci de kilograme pe coroanele arborilor.

Ştiu că primul instinct ar fi să dăm vina pe primărie că nu au fost tăiaţi copacii bolnavi, însă nu cred că asta e problema. Cel puţin în sectorul 2 se taie copacii constant, se toaletează, primăvara, toamna, ba chiar şi în iarnă am văzut muncitori care îşi făceau treabă cu ramurile unui copac ce se aplecase ameninţător peste maşini. Asta în comparaţie cu sectorul 6, în care am locuit mulţi ani, şi unde nu se făceau astfel de lucrări decât după ce cădeau copaci la furtunile puternice. În rest nu-i păsa nimănui de asta.

Nu cred că ar fi putut cineva să prevină o astfel de situaţie. Mai ales că sunt zone din Bucureşti în care sunt copaci peste tot. Cel puţin aşa e în zona Colentina-Tei. Tăiem toţi copacii pentru că uneori pot apărea fenomene extreme? Nu, nicidecum. Însă s-ar putea face nişte parcări supraterane ca să nu ne mai lăsăm maşinile pe trotuare.

Zilele astea vă recomand să staţi în casă, cad copaci din toate părţile. Păziţi-vă pielea şi nu uitaţi că e o linie foarte fină între “nu poate să mi se întâmple fix mie” şi “cum de mi s-a întâmplat tocmai mie?”.

PS: Singurul motiv pentru care am ieşit din casă a fost ca să-mi mut maşina de sub un copac care până la urmă a şi căzut pe duba de lângă.