in Casual stuff

Nicio Primărie din lume n-ar fi fost pregătită pentru aşa ceva

În Bucureşti e ploaie îngheţată de două zile, aşa că au început să cadă copaci. În dimineaţa asta au fost semnalate peste 50 de maşini avariate din cauza copacilor căzuţi. Sunt sute de copaci căzuţi şi până diseară cu siguranţă vor mai cădea şi alţii. Sfatul meu este să mergeţi şi să verificaţi că maşina voastră e în ordine, eventual s-o mutaţi dacă sunt copaci prin apropiere.

Nu contează că par copaci tineri, nu contează dacă sunt toaletaţi sau nu, în momentul ăsta stratul de gheaţă a ajuns aproape de 1 cm, ceea ce probabil că aduce o greutate de zeci de kilograme pe coroanele arborilor.

Ştiu că primul instinct ar fi să dăm vina pe primărie că nu au fost tăiaţi copacii bolnavi, însă nu cred că asta e problema. Cel puţin în sectorul 2 se taie copacii constant, se toaletează, primăvara, toamna, ba chiar şi în iarnă am văzut muncitori care îşi făceau treabă cu ramurile unui copac ce se aplecase ameninţător peste maşini. Asta în comparaţie cu sectorul 6, în care am locuit mulţi ani, şi unde nu se făceau astfel de lucrări decât după ce cădeau copaci la furtunile puternice. În rest nu-i păsa nimănui de asta.

Nu cred că ar fi putut cineva să prevină o astfel de situaţie. Mai ales că sunt zone din Bucureşti în care sunt copaci peste tot. Cel puţin aşa e în zona Colentina-Tei. Tăiem toţi copacii pentru că uneori pot apărea fenomene extreme? Nu, nicidecum. Însă s-ar putea face nişte parcări supraterane ca să nu ne mai lăsăm maşinile pe trotuare.

Zilele astea vă recomand să staţi în casă, cad copaci din toate părţile. Păziţi-vă pielea şi nu uitaţi că e o linie foarte fină între „nu poate să mi se întâmple fix mie” şi „cum de mi s-a întâmplat tocmai mie?”.

PS: Singurul motiv pentru care am ieşit din casă a fost ca să-mi mut maşina de sub un copac care până la urmă a şi căzut pe duba de lângă.

16 comentarii. Leave new

  • Dap, confirm, au cazut o gramada de copaci si pe alee… pe masini, pe locurile masinilor.
    Se putea face ceva, totusi ploua de cateva zile inghetat, se adauga sute de kg pe copaci, nu zeci, se indoaie, cad crengi din ei, paraie… deh, iarna!

    Răspunde
  • #pazitivapielea 😀

    Răspunde
  • […] Alex greșește când spune că nici o primărie nu se aștepta la așa ceva. Problema cu copacii din București e […]

    Răspunde
  • Esti foarte destept tu. Presupun ca in orasele si in general in tarile care sunt mai multe luni pe an sub zapada serioasa, cum e in tarile nordice, nu exista nici un copac, ca s-au rupt deja toti de la greutatea zapezii.
    Firea approves this, ce conteaza ca noi facem tot ce ne sta in putinta sa omoram copacii (betonat radacini, toaletat la sange etc) ca sa putem planta altii in loc la suprapret, asta n-are nici o legatura, e un fenimen natural care se intampla doar la noi in tara.

    Răspunde
    • Lol. Deci Vali zice o chestie pe blog, tu o repeți aici ca să… ce?

      Explică-mi ce treabă are rădăcina cu o coroană ruptă la jumate. Cei mai mulți copaci nu au fost scoși din rădăcină, ci s-au rupt în două. Au cedat coroanele.

  • Eu nu sunt expert in copaci, doar imi folosesc mintea

    In articolul asta insa e unul care e expert
    http://m.hotnews.ro/stire/22936401

    Răspunde
  • Si-ti mai spun ceva: in fata blocului meu era un copac despre care era evident si pentru mine ca are probleme si ca poate sa cada la un vant mai puternic sau etc. Asa ca acum vreo 2 ani am sunat la ADP si in cateva saptamani au venit si l-au taiat si-n loc au plantat un puiet care acum nu mi-a distrus masina.
    Deci de facut ceva se poate face intotdeauna.

    Răspunde
    • Deci întâi ai venit cu discursul lui Vali. Apoi ai găsit pe net o altă părere, a unui peisagist, care vorbește de coroane duble. Deși eu am explicat și ilustrat situații în care copaci aparent sănătoși s-au rupt sub greutatea gheții.

      Într-un final îmi spui că trebuia tăiat copacul și pus un puiet.

      Nu, nu asta e soluția, să tăiem toți copacii mari ca să nu cadă pe mașini în caz că apare un fenomen atât de rar întâlnit.

      Soluția, așa cum am mai zis, ar fi să fie create locuri de parcare supraetajate. Pentru că în acest moment noi avem multe mașini parcate pe trotuare sau în spațiile verzi din care s-a luat ca să se facă loc pentru autoturisme.

      Când parchezi mașina sub 4-5 copaci, care reprezintă o perdea de protecție a unui bloc, riști astfel de lucruri dacă apar fenomene extreme.

  • Mai, nu vrei sa gandesti deloc bag seama.

    Iti explic:
    1. Ce legatura are radacina cu coroana rupta la jumatate – ai vazut cum se usuca un arbore, oraseanule? Se usuca intai de la coroana. Deci daca copacul e agresat, de exemplu prin agresarea radacinilor prin betonare, el incepe sa se usuce mai intai de la coroana, cum e si normal, pentru ca redirectioneaza energia spre protejarea a ce e mai important, adica trunchiul. De aia reactia unui animal cu sange cald, cum esti tu, atunci cand e expus la frig, e sa reduca circulatia sangelui la extremitati. Si de aia cade mai intai coroana si ajungi tu sa vorbesti de copaci „aparent sanatosi” – in mod evident aia care au cazut nu erau sanatosi, atat timp cat unii au cazut iar altii nu.

    2. Eu nu am spus nicaieri ca solutia e sa taiem toti copacii, ci ca in cazul meu, aia a fost solutia – ideea era ca intotdeuna se poate face ceva daca exista interes sa se faca ceva, nu cum scrii tu in titlu. Solutia in general este sa se protejeze copacii si sa fie evaluati individual, ce trebuie taiat sa fie taiat si plantat altul in loc, ce trebuie curatat sa fie curatat etc.

    3.Solutia nu sunt parcarile etajate, ca pe oameni nu putem sa-i punem acolo, ei trebuie sa circule pe sub copacii care pot cadea oricand. Sau de oameni ai uitat?! Gizas craist.

    Răspunde
    • 1. Nu s-au rupt doar copaci uscaţi 🙂 Dacă vrei să pricepi asta, ok. Dacă nu, aia e.
      Unii au căzut, alţii s-au s-au aplecat foarte tare. Diferenţa a făcut-o volumul de gheaţă depusă. Cu cât sunt ramurile mai groase şi mai multe, cu atât atârnă mai greu.
      2. Sunt cartiere întregi în care ar trebui tăiaţi o grămadă de copaci dacă ne raportăm strict la acest fenomen care apare din 5 în 5 ani sau mai rar.
      3. Oamenii să stea în case 2 zile pe an, mai ales dacă e weekend. Repet, chiar dacă tai copacii, rămâne gheaţa de pe clădiri, de pe aparatele de A.C. etc. Aia nu poate să ne cadă în cap?

  • Chiar și numai argumentul cu locurile de parcare reprezintă o vină pentru primărie. Nu mai discutăm despre spații verzi făcute cu cap, puțini dintre noi se pricep la asta.
    La fel e și cu cutremurul: ce vină are primăria că x grade Richter? Are, că putea să ia autorizațiile de construcție în serios, putea să oblige prin lege proprietarii să repare clădiri, să aibă din timp strategii de acțiune și așa mai departe. Micile detalii fac de multe ori diferența.

    Răspunde
  • 1. Exista multe stadii de uscare ale unui arbore, bre. Faptul ca are niste crengi care traiesc si unele care sunt moarte inseamna ca acel copac nu e uscat, dar nici sanatos nu e. Copacii mor incet si evident ca majoritatea celor pe care ii numesc eu”uscati” nu sunt 100% morti, sunt doar muribunzi.

    In plus, crengile mai groase aduna mai multa gheata, dar sunt mai rezistente, nu? Sau ai calculat tu deja care e gradul de incarcare cu gheata in functie de grosime versus rezistenta lemnului si ti-a rezultat ca s-a depasit pragul?!

    2. Incredibil, apare din 5 in 5 ani.

    am cautat 2 minute pe google

    martie 2018
    https://jurnalul.antena3.ro/stiri/vremea/fenomen-extrem-in-capitala-ploaie-inghetata-in-bucuresti-cand-incepe-sa-ninga-769427.html

    dec 2016
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/politistii-rutieri-avertizeaza-asupra-aparitiei-fenomenului-ploaie-inghetata-in-capitala-639757

    decembrie 2014
    https://evz.ro/fenomen-rar-ploaie-de-gheata-in-bucuresti-cod-galben-de-polei-vezi-zonele-afectate.html

    si-n plus, nu e vorba doar de ploaia inghetata, nu? aceiasi copaci care cad la ploaie inghetata cad de obicei si la vant, nu? sau ai calculat tu ca nu?

    incredibil cum vorbim ca sa nu adormim

    3. felicitari, ai adoptat solutia Firea: sa stam in casa de fiecare data cand ninge, cand ploua, cand e furtuna etc – inchidem scolile si-n general sa inchidem tot orasul pentru ca nu suntem in stare sa facem fata unor fenomene meteo normale.

    da ma rog, tu daca crezi ca ploaia inghetata e o calamitate care apare 1 data la 5 ani, ce poti sa mai zici.

    Răspunde
    • Ok, îmi e clar că nu ai idee despre ce se întâmplă afară. E doar ploaie îngheţată nu?

      Gheaţă de 1cm grosime pe copaci nu a mai fost niciodată de când mă ştiu. Ploaie îngheţată mai apare, dar de obicei este un strat subţire, apoi temperaturile revin la nişte valori pozitive etc.

      Fii tu ăla curajos care nu ţine cont de vreme. Ce poate să se întâmple?

      „Fenomene meteo normale”. Deci toate linkurile pe care mi le-ai dat sunt cu „fenomen rar”, „fenomen extrem”, pentru tine este fenomen normal.

      Eu am închis aici discuţia.

  • da, pai daca nu ai suficient discernamant ca sa vezi ridicolul situatiei ca aproape in fiecare an apar stiri cu „fenomen extrem de rar”, ce pot sa zic, incheie-o aici.

    tot vorbim de senzationalismul presei de la noi de niste zeci de ani deja, dar fix atunci cand se contrazic singuri (nu poti sa ai in fiecare an un fenomen „extrem de rar”, e o contradictie in termeni, get it?!) ii credem.

    in regula, specialistule in media care esti.

    Răspunde
  • Un cm e putin, am vazut strat si de 2-3 cm. Si inca ceva:” multi copaci sunt batrani si gaunosi, ar fi trebuit taiati. Din copacii mai tineri s-au rupt in special crengi, dar cei batrani si mancati pe interior au cazut primii.

    Azi insa a mai aparut un fenomen foarte periculos: cad bucati de gheata de pe crengile pomilor sau de pe cabluri. Si au 10-15 cm, nu sunt chiar niste bucatele inofensive. Luand in calcul si inaltimea de la care cad, prevad ca maine o sa vedem prin presa o multime de cazuri cu oameni raniti de la asemenea „proiectile”.

    Răspunde
  • Sunt de acord ca nici o primarie nu putea fi pregatita pt asa ceva a.i. sa nu fie nici un copac sau ramura cazut.
    Cu toate astea cred ca numarul problemelor ar fi fost mai mic daca toaletarea copacilor se facea la timp, cel putin in sectorul 6 au fost f multi copaci sau crengi de diferite marimi care au cazut iar cei mai multi dintre ei erau uscati.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu