Am văzut structura asta la Dan Oros și mi-a plăcut cum și-a împărțit analiza anului pe mai multe planuri. La mine sunt vreo 5, după un an foarte intens. Le notez într-o ordine a efortului depus, nu neapărat în ordinea importanței.
1. Agenție
Aici a fost un an extrem de aglomerat, cu multe proiecte importante. Sigur că highlight-ul a fost comunicarea pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, un parteneriat pe care l-am început pe ultima sută de metri înainte de festival și care a ieșit foarte bine. Încă nu am reușit să scriu un follow-up după tot ce s-a întâmplat acolo, dar mă bucur că ne-au ieșit lucrurile.
Am comunicat și pentru a 10-a ediție a Summitului RBL (Romanian Business Leaders este una dintre organizațiile de business importante din țara noastră); aici ne-am ocupat inclusiv de toate materialele grafice, a fost foarte intensă perioada de pregătire a evenimentului.
Tot anul ăsta am comunicat și pentru un candidat la alegerile dintr-o organizație profesională. A fost o experiență foarte apropiată de ce se întâmplă în zona politică (mai ales prin jocurile murdare care se fac). M-a convins că nu vreau să am de-a face cu comunicarea politică prea curând.
Pe lângă asta au fost clienții pe termen lung ai agenției și cei zona de web development, clienții din afară pentru care livrăm proiecte mult mai complexe decât cele care se cer în România și colaborarea cu The Sports Architects, cu care lucrăm de ani buni. Am avut și un proiect interesant de branding anul acesta, mai multe proiecte pe ecommerce (aici a ajutat foarte mult că avem o viziune mult mai largă de când există Aceeași Mărie).
Găsiți pe siteul Superior Media câteva proiecte, cele pe care le-am selectat. Uneori avem NDA-uri semnate și nu putem folosi nici în portofoliu proiectele, alteori sunt proiecte mici pe care nu simt nevoia să le mai afișez pe undeva.
Nu are sens să ne lăudăm că am făcut 20 de landing page-uri, 8 magazine online, 800 de bannere și am dat 10.000 de mailuri (cifrele astea sunt date la întâmplare). Nu simt că mai avem ceva de demonstrat, chiar dacă se practică în continuare genul ăsta de promovare. 40% muncă efectivă, 60% vorbit despre cât de grozav ești sau inventat povești cu tâlc despre interacțiuni cu clienți și potențiali clienți. Știu că suntem într-o piață în care câștigă cel care țipă mai tare, însă n-am timp de așa ceva, sunt prea ocupat să fac muncă reală pentru clienți.
2. Aceeași Mărie
Am urmărit cu atenție și (uneori) îngrijorare toți pașii pe care i-a făcut Antonia în dezvoltarea Aceeași Mărie. Desigur, am pus urmărul de câte ori a fost nevoie, mai ales că m-am bucurat să învăț o mulțime de lucruri. Un business de producție este total diferit de cel de servicii, cu care sunt obișnuit de atâția ani. Sunt momente în care îți vine să lași baltă totul după ce te întârzie un furnizor și ți se dau toate planurile peste cap, sau când descoperi că ai produse cu defect pe care nu le mai poți repara și care vor deveni rebuturi. Sau când descoperi că unele ambalaje au stat în soare și s-au decolorat.
Una peste alta Aceeași Mărie a lansat o serie de produse noi în februarie (noi produse din colecția Brâncuși), martie (o colecție de broșe din ceramică), aprilie-mai (noi variante pentru Cămașa Dor), iulie (Rochia Negru Abanos), septembrie (rochiile Alb Pur și Alb Natur), noiembrie (modele noi pentru eșarfele din mătase naturală) și decembrie (bluza Pinea + restock la bluza Alcea Rosea).
În 8 luni din 12 am lansat câte ceva nou, ceea ce a însemnat în spate o muncă de pregătire, alegerea materialelor, făcut teste, discutat cu furnizori și așa mai departe.
M-am bucurat că și anul acesta au fost o serie de clienți corporate care au ales să trimită de 8 martie, de Paște sau de Crăciun cadouri de la Aceeași Mărie. Pentru anul viitor pregătim o diversificare a ofertei, pe baza a ceea ce am învățat în acești ani. E un formular pe site în pagina dedicată, ne puteți scrie acolo. Anul ăsta am avut și un proiect special pentru serialul Ruxx, o colecție limitată de eșarfe de mătase care au ajuns la echipa de producție și actori.
Tot în 2022, Aceeași Mărie a început să intre și în magazine offline din țară, momentan la Brașov și Timișoara. Urmează București, poate și Cluj-Napoca, Iași și cine știe ce ne mai rezervă anul viitor. Sunt magazine care ne plac și pe care le-am ales cu grijă pentru că e un schimb de reputație care se întâmplă acolo și ne-am dori să ofere aceeași experiență pe care am vrea noi s-o oferim într-un viitor showroom Aceeași Mărie.
Suntem la câteva zile distanță și de listarea pe Fashion Days, în Romanian Corner, un alt proiect la care s-a muncit mult (și am învățat o grămadă de lucruri noi). Poate apuc să scriu despre experiența în sine, cum ajungi să listezi un magazin în Fashion Days, cum funcționează tot procesul, cum am livrat marfa la depozitul de la Joița etc.
Nu în ultimul rând, tot anul ăsta am pornit și livrarea internațională, chiar înainte de sărbători. Avem toate țările din UE + UK integrate în site și există posibilitatea să trimitem oriunde în lume după un email dat pe salut@aceeasimarie.ro ca să verificăm costurile de transport. Am făcut asta după ce am văzut comenzi venite din Germania, Olanda, Danemarca, Belgia, UK, chiar și Iordania (cu livrare în România, desigur). Probabil că oamenii livrau la rude și prieteni, apoi făceau cumva să ajungă la ei produsele.
3. Blog
Mi-ar fi plăcut să scriu mai mult în 2022, am calculat recent și a ieșit o medie de 22 de articole pe lună, mult sub media mea de 31 de articole pe lună (adică unul pe zi cel puțin) pe care am reușit-o 10 ani la rând. Am multe idei, multe restanțe și prea puțin timp să scriu totul. De când ne-am mutat mi s-a schimbat total dinamica vieții și de prea multe ori am ajuns stors de energie la finalul zilei, fără chef să mă mai așez la birou și să scriu ceva.
Chiar m-a abordat recent un cititor de pe blog să-mi spună să scriu mai des și sper să reușesc asta anul viitor. Deși nu sunt foarte convins că o să-mi iasă la ce an se anunță. Cum s-ar zice, n-am putut eu să scriu cât ați fi vrut voi să citiți, ceea ce mă bucură într-un fel.
Nu m-am uitat la traficul pe tot anul, dar o să presupun că a mai scăzut, având în vedere că și eforturile mele au fost mai mici.
Sunt câteva articole bine documentate pe care le-am scris cu mare plăcere anul ăsta, iată unele dintre ele:
Am stat la Radisson Blu Aurum din Brașov
Cazul Schiaparelli – cum readuci la viață un brand de fashion
Rolls-Royce a prezentat modelele Phantom și Ghost Black Badge în România
Am descoperit o Bulgarie pitorească la sud de Veliko Târnovo
Cum e să faci crewing pentru un ultramaratonist
Cum a fost weekendul la Balvanyos resort spa
4. Digital Recap
Am lansat Digital Recap anul acesta cu un nou partener, Vodafone România, ocazie cu care am început să fac și predicțiile de trenduri tot eu. Mi-au ieșit 4/5, partea de Live Shopping nu a decolat așa cum m-aș fi așteptat eu să o facă (și asta pentru că nu a lansat Instagram opțiunea la nivel internațional).
Am fost de câteva ori la emisiunea Upgrade 100 și am povestit despre diferite subiecte din Digital Recap, am fost și pe la Canal 33 la emisiunea Freelancer. Am prezentat trendurile și în cadrul Big Idea Conference 2022.
Tot anul ăsta am început o rubrică lunară Digital Recap la Virgin Radio, în cadrul emisiunii Tic-Talk cu Oana Tache.
Pentru anul viitor pregătesc un proiect ceva mai mare, săptămânal, să vedem dacă se concretizează. Voi reveni cu detalii la momentul potrivit. Digital Recap continuă cu siguranță, e un punct fix în viața mea de atâția ani, urmează ediția a 12-a.
5. Podcastul Primii trei ani
Aici a fost un an mai subțire, cu un singur episod înregistrat, cel cu Ion Neculai de la eematico. Vă recomand să-l ascultați, sunt lucruri de învățat din experiența lui în zona de educație alternativă pentru copii. În continuare puteți asculta cele 29 de episoade pe toate aplicațiile de podcasting dacă nu ați făcut-o deja, sau direct pe StarCast.ro, pe pagina dedicată Primii trei ani.
Mi-ar plăcea să înregistrez un sezon nou anul viitor, dar nu sunt sigur că se va întâmpla. Mi-am organizat calendarul pe luni și nu văd când s-ar putea întâmpla, poate doar în a doua parte a anului, din octombrie încolo să înregistrez un sezon nou, dacă o să mai am energie pentru așa ceva. Mi-ar plăcea să găsesc un partener pentru un sezon întreg, până acum au fost multe propuneri de colaborare punctuală, însă multe nu se potriveau cu ceea ce vreau de la Primii trei ani. N-o să vorbesc cu orice antreprenor care îmi este propus dacă nu mi se pare interesantă povestea sau dacă nu are un business care să mă facă curios.
De multe ori am primit propuneri de tipul ”avem clientul X, care tocmai a deschis un business, nu vrei să-l inviți la podcast?”. Și răspunsul e ”nu”, pentru că nu am normă de episoade.
Concluzii
A fost un an intens, după cum ați putut citi mai sus, cel mai aglomerat de până acum. Mă bucur că a fost așa, sunt recunoscător pentru toate oportunitățile pe care le-am avut și abia aștept să înceapă 2023 pentru că sunt multe lucruri pe care le avem în plan.
Am ales o poză cu Sibiul să ilustrez articolul pentru că am tot fost anul ăsta pe-acolo, cred că am ajuns de vreo 6-7 ori.
2 comentarii. Leave new
Mai scrie cineva aici? Glumesc, la cat Mai multe comentarii si blog entries!
Da, cu comentariile mai subțire, mereu a fost așa.